Bikepacking: zo begin je eraan

(c) Trailgrip

Bikepacking wint aan populariteit. Waarom? Geen grotere vrijheid dan die in het zadel, wanneer je slechts een slag van een pedaal verwijderd bent van een avontuur, groot of klein. Dat maakt bikepacking ideaal voor zowel een langere expeditie als een gebald microavontuur. Maar hoe begin je eraan?

1. In principe kan je bikepacken met elke fiets.

Veel bikepackers maken er evenwel een sport van om kleine modder- of grindpaadjes op te zoeken. In dat geval komt een mountain- of gravelbike van pas. Heb je er geen, dan kan je er misschien eentje lenen of huren. Een grote aankoop is niet aan te raden voor je eerste tocht, dan spendeer je een bom geld aan iets waarvan je nog niet weet of je het leuk zal vinden.

2.Investeren in fietstassen en co?

Al die tassen in de gekste vormen heb je niet meteen nodig: bij organisaties als Trailgrip kan je die voor een klein prijsje huren. Ook lichtgewicht slaapzakken of -matten kan je bij buitensportwinkels vaak huren. Hou het voor je eerste keer simpel. Wanneer je de smaak te pakken hebt, kan je nog altijd investeren in eigen materiaal.

3. Begin klein.

Ken jezelf en mik niet meteen te hoog. Beperk het aantal kilo- en hoogtemeters. Als je nooit eerder met volle bepakking een berg op reed, plan je je eerste rit best niet in de Ardennen. Kies voor een minder zwaar maar even mooi parcours, pakweg in de bossen van de Kempen. Het is ook geen schande om die eerste keer dicht bij huis te blijven en te fietsen naar een bivakzone of camping in de buurt.

4. Pak in volgens de regels van de kunst.

Vermijd zwaar materiaal op je rug en aan je stuur. Veel kilo’s op het stuur maakt je fiets minder wendbaar, zeker op smalle paadjes. Daarom steek je de zwaarste items, zoals een tent of een gasvuurtje, best in de frametas. Daar zorgt dat gewicht voor een betere balans van je fiets. Lichte maar volumineuze spullen, zoals je slaapzak, passen perfect in je zadeltas.

5. Pak enkel wat je nodig hebt.

Less is more, zeker op de fiets. Trek je met meerdere mensen op pad, dan kan je materiaal verdelen. Een tarp, gasvuurtje, reparatiekit of zelfs tandpasta: het is niet nodig dat iedereen elk van die items meebrengt. Bekijk na elke fietstocht welk materiaal je niet nodig gehad hebt en overweeg om het volgende keer thuis te laten. Uitzonderingen: reparatiegerief en water.

6. Geniet ervan.

Focus niet op gemiddelde snelheden en afstanden, plezier staat voorop. Of zoals bikepackers het zeggen: smiles, not miles!

Wel zin om te bikepacken, maar niet om het alleen te doen? Outdoororganisatie Trailgrip organiseert kleinschalige overnighters en weekends in België, Luxemburg en Frankrijk. Zowel beginnende bikepackers als ervaren rotten zijn welkom.

Lees meer over het bikepacking-avontuur van Tom in Pasar Camper en Kamperen van juni 2023

Gepubliceerd op woensdag, mei 31, 2023 door Tom Peeters

Delen