Dit heb je nodig om te beginnen met autokamperen

De zon schijnt, dus die nieuwe tent in de auto gooien en vertrekken maar? Topplan, daar niet van, maar hol jezelf niet voorbij als je voor het eerst gaat kamperen met de auto. Deze tips voor beginners zetten je op weg.

Tent

Geef maar hier, die “No shit, Sherlock”-award. Uiteraard heb je in de eerste plaats een tent nodig. Blijft de vraag: aan welke voorwaarden moet die voldoen? Met de auto ben je minder beperkt dan als wandelaar of fietser. Je moet je tijdelijke huisje niet dertig kilometer lang over Ardennencols zeulen, dus je kan volop comfort laten primeren op gewicht. Op elke tent staat het aantal personen waarvoor die geschikt is. Maar let op: het gaat meestal over het absolute maximum, zonder slaapcomfort in acht te nemen. Kampeer je met de auto, dan kan je best een grotere tent nemen. Met z’n tweeën opteer je dan voor een tent voor drie of vier personen. Kwestie van ‘s nachts geen elleboog in het gezicht van je tentgenoot te planten telkens je je omdraait.

Pro-tip. De aankoop van een kwaliteitsvolle tent betekent vaak een aanslag op je vakantiebudget. Kampeer je voor het eerst, leen of huur dan een tent. Zo weet je meteen of kamperen je ligt. Met deze tips zorg je ervoor dat je tent langer meegaat.

Slaapmat

Op pad met de auto, dat betekent dat je een goeie luchtmatras kan meenemen. Toch? Dat kan, maar luchtmatrassen zijn meestal niet de beste keuze, omdat ze weinig steun geven en onvoldoende isoleren. Dan is een (zelfopblazende) slaapmat vaak een slimmere optie. Lees meer: zo kies je een slaapmat.

Pro-tip. Neem eventueel een dik wollen deken mee, ter grootte van de vloer van je tent. Het zorgt niet enkel voor extra warmte, maar beschermt je mat van vocht.

Slaapzak

Synthetische opties werken prima en houden je ook bij vochtigheid warm. Dons pakt kleiner en is lichter - niet echt vereisten met de auto - maar kost meer en behoeft meer zorg. Op een slaapzak kan je dus gerust besparen als je er met de auto op uittrekt.

Pro-tip. Check goed de temperaturen op je slaapzak - zowel comfort als extreem. De fabrikanten mogen die naar goeddunken invullen en durven weleens een loopje nemen met de waarheid. Kijk daarom vooral naar comfort en niet naar extreem.

Tafel

Een deftige campingtafel is multifunctioneel: zorgt ervoor dat je spullen niet in het vuil liggen en dat je een plek hebt om te koken en te eten. Al kan dat vaak ook aan een picknicktafel.

Pro-tip. Zorg voor voldoende natte doekjes om een en ander proper te maken - wedden dat die kauw z’n kakje net op jouw tafel mikt?

Stoelen

Elke kampeerstoel is een afweging tussen draaggemak en zitcomfort. Ga je met de auto, kies dan voluit voor het laatste. Bijkomend voordeel: dat soort stoelen is vaak ook goedkoper.

Pro-tip. Vouw de stoelen ‘s avonds op en leg ze onder de auto. Zo vermijd je dat ze nat worden of wegwaaien.

Gasvuur

Een kampvuur is niet overal of altijd toegelaten. Een gasvuurtje zorgt er dan voor dat je in alle omstandigheden een potje kan klaarmaken.

Pro-tip. Kies voor een klein vuurtje als je simpelweg wat noedels wil opwarmen of voor een uitgebreidere set als je elke avond je innerlijke Sergio Herman wil loslaten.

Koelbox

Zelfs goedkope koelboxen volstaan voor de meeste korte trips. Bevries zoveel mogelijk eten of drinken op voorhand en steek je koelbox zo vol mogelijk, zo hou je de inhoud ervan langer gekoeld. Een duurdere koelbos is enkel levensnoodzakelijk voor wie langere trips wil maken of pakweg wil gaan vissen.

Pro-tip. Koelelementen werken beter (en prettiger) dan los ijs.

Gepubliceerd op vrijdag, juli 1, 2022 door Tom Peeters

Delen