Eerste keer fietskamperen? Begin klein

Wie graag fietst en kampeert, combineert vroeg of laat beide passies. Toerfietsen, bikepacking of fietskamperen verschillen misschien in aanpak, maar delen een hang naar avontuur. Maar hoe begin je eraan?

Op Instagram en andere sociale media proberen ondernemende fietsers elkaar de loef af te steken, een opbod van avontuur. Maar je moet niet meteen naar de voet van de Mount Everest fietsen of met een eenwieler richting bron van de Donau pedaleren. Integendeel, wie weinig kilometers in de fietskampeerbenen heeft, begint best bescheiden. Wat gedacht van deze ideeën?

 • Fiets naar een camping of bivakzone in de buurt.
  Een veilige manier om kennis te maken met fietskamperen én je leert er wellicht je eigen regio beter door kennen. Hoe ver je fietst, bepaal je zelf.
   
 • Fiets naar het huis van een vriend.
  Alweer twee vliegen in één klap: je vereert een geliefde met een bezoekje en ontdekt tegelijk de kneepjes van het vak.
   
 • Fiets naar het huis van een onbekende weldoener.
  Via websites als Welcome to my garden stellen mensen overal in België hun tuin open voor trage reizigers. Intussen bestaan er verschillende soortgelijke initiatieven in andere landen.
   
 • Fiets naar je eigen tuin.
  Ben je onzeker, dan is dit de veiligste manier om te ontdekken of fietskamperen iets voor jou is. Maak een lus en eindig in je eigen tuin. Doe dan wel alsof je huis niet bestaat - kook je potje buiten op een gasvuur en slaap in je tent. Maak desnoods een uitzondering voor het toilet. Gaat er iets mis, dan ben je al thuis.
Gepubliceerd op donderdag, september 8, 2022 door Tom Peeters