Fietskamperen in 5 trappen

Met je tent achter op je fiets door de mooiste landschappen rijden. Ver weg of dicht bij huis, fietsen en kamperen is de perfecte combinatie voor wie houdt van actieve vakanties met een beetje avontuur. Zin om zelf te vertrekken? Onze trappende reporters Lien Lammar en Jessica de Korte zetten je op weg.

Trap 1: Kies een goede vakantiefiets

JDK: Een vakantiefiets moet sterk en ‘stijf’ zijn, zodat je met bepakking niet gaat slingeren. Een hybride is een goede keuze: een kruising tussen een mountainbike en stadsfiets, met een relaxte zithouding. Voorvering remt af, dus bredere banden zijn beter.

Wie van sleutelen houdt, kan tweedehands een vakantiefiets op de kop tikken, al lopen de kosten voor nieuwe onderdelen soms snel op.

Liever nieuw? Eén van de topmodellen van vsf fahrradmanufaktur is de T-700 (vanaf € 1.699). Crème de la crème: een idworx oPinion, met een Pinion-versnellingsbak (stapjes tussen schakelen voelen natuurlijker aan) en schijfremmen (vanaf € 5.295).

LL: Een hybride fiets of trekkingfiets met een licht maar stevig frame, voldoende versnellingen en stevige bagagedragers is ideaal. Het Duitse merk Gudereit bijvoorbeeld heeft betaalbare, kwalitatieve trekkingfietsen. Ook een gravelbike is een goede allrounder waar je bagagedragers voor je fietstassen op kan monteren.

Trap 2: Selecteer slim je kleding

LL: Kies sportkledij uit ademend, sneldrogend materiaal en was je spullen ’s avonds uit op de camping. Ook thermisch ondergoed in merinowol is onmisbaar in je basisuitrusting: zowel bruikbaar op frisse fietsdagen als tijdens koude kampeernachten, én perfect enkele dagen draagbaar zonder wassen. Beperk je tot twee fietsoutfits en een set ‘nette’ kleren die je op de camping of op een rustdag kan dragen. Kies zoveel mogelijk voor kledij uit merinowol en synthetische stoffen.

JDK: Je kan allerlei lycra-spul aanschaffen, maar de meeste vakantiefietsers dragen soepel zittende vrijetijdskleding. Op een goed zadel (en dat is heel persoonlijk, dus een kwestie van uitproberen!) is een fietsbroek met zeem niet per se nodig. Een spijkerbroek is dan weer oncomfortabel. Neem vooral niet te veel mee (gewicht!): twee extra shirts, één trui, een paar sokken en een dunne regenjas, die direct als windstopper dient.

Tip: Rainlegs: innovatieve regenbescherming voor bovenbenen en knieën

Door het zweten wordt een regenbroek vaak nat vanbinnen. Rainlegs zijn handig. Ook bestaan er regenoverschoenen, zodat je sokken niet nat worden.

Trap 3: Mooi meegenomen

LL: Neem robuuste, waterdichte fietszakken die tegen een stootje – en een stevige stortbui – kunnen. Merken als Vaude en Ortlieb zijn de bekendste spelers op de markt en bieden betrouwbaar, duurzaam materiaal. Met twee fietstassen achteraan en twee (kleinere) tassen aan je voorwiel kom je al een heel eind.

JDK: Het is fijn als fietstassen met een kliksysteem snel bevestigd en losgemaakt kunnen worden. Waterdicht is ook slim, anders moet je met regenhoezen en plastic tasjes in de weer. Voor betere verspreiding van het gewicht, en meer ruimte, kan je een voordrager aan je fiets bevestigen, met plek voor twee tassen. Spullen die je bij de hand wil hebben - denk aan de portemonnee of camera - gaan in een stuurtas.

 

Merken om naar uit te kijken zijn Ortlieb, Vaude, Thule en Mainstream MSX. De prijs voor een set van vier tassen en stuurtas varieert van zo’n € 250 tot € 400.

Een mooie Ortlieb-set: Backroller-Plus (€ 155) & Sport-roller Plus (€ 130) & Ultimate Six Plus (€ 75).

 

Tip: beter organiseren

Er zijn fietstasinzetten waarmee je spullen beter kan ordenen, zoals de packing cubes van Ortlieb en organizertas (SortYour Back) van Vaude.

Trap 4: Nodig op de camping

JDK: Hoe lichter een tent, hoe beter, maar ook duurder. Met zijn tweeën is een driepersoonstent best handig, zodat er genoeg plek voor de fietstassen is. De MSR Zoic 3 (€ 375, 2,5 kg) is een fijne tent met goede ventilatie, die snel droogt. Ook handig: twee ingangen. Wil je eerst kijken of het fietskamperen bevalt? De Quechua MH100 van Decathlon (€ 40) is heel klein, minder robuust, maar wel waterdicht!

Leg in je tent een slaapmatje, dat slaapt een stuk beter. Hier mag je zeker wat geld aan uitgeven. Kom je niet aan je rust, dan wordt het fietsen zwaar. De NeoAir-pads van Therm-a-Rest zijn ingepakt net zo klein als een bidon. Van superlicht (Uberlite, 250 gram, € 180) tot comfortabel(er) (Neo Air Luxe, 650 gram, € 160). Met pompzak of klein pompje (€ 40). Je kan er een stoeltje van maken met de Trekker Chair (€ 40). Denk er bij de aanschaf van een slaapzak aan dat het ’s nachts flink kan afkoelen.

LL: Het aanbod aan lichtgewicht kampeermateriaal zoals tenten, slaapzakken, slaapmatjes,… is heel uitgebreid, maar vaak ook prijzig. Weeg voor jezelf af hoever je hierin wil gaan. Fietskamperen draait niet over scoren op Strava met de verste afstanden of de hoogste snelheid. Wil je echt graag een zwaar leesboek of een gezellig wollen deken meenemen, doe dat dan gewoon. Dan fiets je maar wat trager de berg op.

Hoe beperk je je bagage? Door slimme keuzes te maken. Maak een paklijst met de meest noodzakelijke spullen en probeer je daaraan te houden. Neem desnoods keukenweegschaal erbij wanneer je tijdens het inpakken twijfelt tussen twee dingen, en ga voor het lichtste item. Kijk wat geschikt is voor ‘dubbel gebruik’: een regenponcho is een perfect picknickdeken, een eetkom als drinkbeker, een trui als hoofdkussen,… Extra gewicht kost extra energie, dus hoe meer je de kilo’s op je fiets kan beperken, hoe vlotter je kilometers kan afleggen.

Trap 5: Etenstijd

JDK: Ga je echt de wildernis in, dan zijn er benzinebranders, maar anders voldoet een gasstelletje; nog makkelijker in gebruik ook. Campingaz is op veel plekken verkrijgbaar. Voor 25 euro heb je al een eenpitter. Neem niet meer dan twee of drie pannetjes mee, anders wordt het te zwaar. Wil je heel licht op pad, dan zijn er ook opvouwbare borden. Of eet gewoon uit de pan!

LL: Zelf koken tijdens het kamperen is fijn, maar je kan er ook voor kiezen om elke dag op restaurant te gaan of eten uit te halen. In dat geval hoef je geen gasvuurtje en kookpotten mee te zeulen, wat flink scheelt in gewicht. Fiets je door meer verlaten streken of wil je liever niet afhankelijk zijn van winkels, kan je kant-en-klaar gedroogde maaltijden meenemen of thuis zelf aan de slag gaan met een droogoven.

Budgetbewust

LL: Koop niet meteen alles nieuw wanneer je de eerste keer gaat fietskamperen. Misschien kan je materiaal lenen bij vrienden of huren in een outdoorwinkel? Investeer in degelijk materiaal als je van plan bent om regelmatig te gaan fietskamperen. Heel wat spullen, zoals degelijke fietstassen of regenkledij, kan je trouwens perfect buiten je vakanties gebruiken.

JDK: Less is more. Vergeet niet dat je met iedere fiets en uitrusting op vakantie kan. Maar het is een stuk comfortabeler als je licht bepakt bent én over een fiets met genoeg versnellingen beschikt - voor de steilere heuvels en bij tegenwind. Het is erg zwaar om met een bepakte fiets omhoog te moeten lopen! Bijna iedere vakantiefietser neemt tijdens zijn eerste reizen te veel spullen mee. Al snel leer je de trucs. Kleding wassen als je onder de douche staat bijvoorbeeld (scheelt weer onderbroeken) en een klein reparatiesetje mee.

Reparatiesetje: Topeak Ratchet Rocket Lite NTX (€ 30)

Fietspomp (met uitklapbaar voetsteuntje en drukmeter): Lezyne Micro Floor Drive HPG (€ 55)

Gepubliceerd op dinsdag, juni 1, 2021 door Lien Lammar

Delen