GETEST. Beachy by Hobby

Het gebeurt niet zo vaak dat we verrast worden met de komst van een nieuw caravanmerk. Simpel is dat ook niet, de nieuweling moet immers zijn publiek vinden in het al bestaande, ruime aanbod. De verrassing was dan ook groot toen moederconcern Hobby – nog steeds Europa’s best verkochte caravan – met de Beachy op de proppen kwam. Aanschouw niet alleen een nieuw merk, maar er-vaar ook een nieuwe filosofie die ons terugbrengt naar de essentie van kamperen.

Hip en trendy

Bedenker  Holger Schulz verwoordt het alvast zo: ‘Vergeet alles wat je tot nu toe over kamperen wist. Het team dat de caravan ontwikkelde, kreeg een heel duidelijke missie: de caravan moest eenvoudig zijn, zonder al te veel franjes, met een helder en natuurlijk interieurdesign, en last but not least moest de Beachy een echt strandgevoel oproepen.’

In essentie gaat de Beachy terug naar het oeroude concept: een dak boven je hoofd, zonder al te veel fransjes maar in een aantrekkelijk kader. Deze caravan zal zowel de (jonge) kampeerder aanspreken die overweegt om de overstap te maken van een tent naar een caravan zonder at te luxueus te gaan. Maar evengoed zal de ervaren kampeerder zich kunnen vinden in de Beachy. Niet iedereen is op zoek naar een zware, luxueuze caravan.  Het interieur is dan ook eenvoudig en vrij uniek. Zo zijn de traditionele bovenkasten vervangen door met stof beklede manden en elastische banden.

Drie indelingen

De Beachy is verkrijgbaar in drie indelingen. Hun modelnummer duidt meteen ook de lengte van de caravan aan: 360, 420 en 450. Ze blijven dus vrij compact en kunnen ook door een kleine trekauto getrokken worden. De kleinste Beachy weegt minder dan 1.000 kg. Geen onbelangrijk gegeven als je de evolutie van de elektrische auto’s in het achterhoofd houdt. Hoewel de drie indelingen hetzelfde concept bewaren – een zithoek, badkamer en keuken - zijn er kleine accentverschillen. Zo krijgt de 420 een extra meubelblok en een lagere zitbank aan de rechterkant. Het grootste model, de 450 krijgt nog een ruimere zithoek om vier volwaardige slaapplaatsen mogelijk te maken. De 320 heeft de meest compacte zithoek. Wat ze wel alle drie gemeen hebben is een identieke badkamer en keuken.

Back to basics

De Beachy wil je echt terug naar de basis van het kamperen brengen. Een keuken en badkamer zoals we vandaag gewoon zijn moet je hier niet verwachten. Een keukenmeubel is wel voorzien in de neus van de caravan. Dit is enkel uitgerust met een verzonken spoelbak in rvs en een kraan. Watertoevoer krijg je door de jerrycan van 13l onderin het kastje en het bijhorende dompelpompje te gebruiken. Een even grote jerrycan zorgt voor de opvang van het afvalwater. Warm water is niet voorzien. Je zal ook vaststellen dat het keukenblok een vrij groot aanrecht heeft. Dit is bewust zo voorzien omdat de Beachy geen kookvuur heeft. Je kan deze ruimte dus benutten om een mobiel kookvuur met één of twee pitten op te zetten. Handig om ook buiten te koken bij mooi weer. Koeling is er wel, dit in de vorm van een compressorkoelbox die je zowel op netstroom als 12V kan laten werken. Er is dus geen gas aan boord van deze Beachy. Stopcontacten en USB-punten zijn uiteraard wel voorzien, evenals verlichting.

Naast de keuken bevindt zich een grote inloopkast die tevens dienst doet als badkamer. Ze bevat een stang om je kledij aan te hangen en brede legplanken. Deze laatste kun je makkelijk verwijderen om plaats te maken voor een optioneel porta potti toilet. Zo kun je toch nog wat privacy genieten. Voor je tanden te poetsen gebruik je de wasbak in het keukenblok.

Zithoek of bed?

De gezellige zithoek is voorzien van zandkleurige kussens met een natuurlijke linnenlook en is een mix van traditie en innovatie. Bijzonder zijn bijvoorbeeld de zeer hoge en brede kussens die ook dienst doen als matras. Daardoor is ook het venster in de zijwand zeer hoog geplaatst. Dat is wel wat wennen. Het vormen van een bed is klassiek: je plooit de tafel in, deze vormt de ondergrond waarop je de rugkussens legt. Daarop komt nog eens een oplegmatras. Het leuke aan dit concept is dat, naargelang welke Beachy je kiest, de zithoek telkens wat breder wordt. Zo kun je bijvoorbeeld de helft van de zithoek ombouwen tot een bed en de andere helft gewoon blijven gebruiken als zithoek. Geniaal in zijn eenvoud. Als je de grootste Beachy kiest en je slaapt er effectief met vier in, dan moet je wel rekening houden dat jullie alle vier naast elkaar slapen. Verwacht ook geen bergruimte onder de zitbanken. Dit is gewoon een open ruimte waarbij alles steunt op aluminium poten. Je kan hierdoor alles makkelijk demonteren om zo een grote ruimte te creëren om bijvoorbeeld je fietsen in te vervoeren.

Nog een verrassing

Misschien wel de grootste verrassing of nieuwigheid zit in de achterwand van de Beachy. Want daar zie je… een brede staldeur! We hebben dergelijk concept al in andere caravans gezien, maar de insteek hier is toch anders. Enerzijds uiteraard makkelijk om lading mee te nemen en fietsen – sjorogen zijn voorzien - in de caravan te zetten. Maar de ontwerpers zagen er ook nog een ander voordeel in. Denk even aan buscampers waarin je vanuit het bed door de vensters in de achterdeuren kunt genieten van een mooie sterrenhemel of de ondergaande zon. Dankzij het ronde venster of het bovenste deel van de deur te openen laat je de natuur binnen komen.

Conclusie

De Beachy is zonder meer een leuke caravan waarin we moeten toejuichen dat men een concept in de markt durft te zetten dat het over een andere boeg gooit. We zijn ervan overtuigd dat dit concept zowel jonge als ervaren kampeerders kan bekoren die op zoek zijn naar een multifunctionele caravan zonder al te veel (overbodige) luxe. Aan dit zon-zee-strand gevoel hangt wel een stevig prijskaartje: reken tussen de € 14.000 en € 17.000, afhankelijk van welk model je kiest. Accessoires zoals een draagbaar toilet, een lattenbodem, extra opbergboxen, luifel en een opbergbox voor op de dissel of een flessendrager zijn daar nog niet inbegrepen.

Gepubliceerd op maandag, april 25, 2022 door Steven Durnez

Delen