Koken en eten tijdens kampeertrips: enkele vuistregels

Tijdens een uitje met de tent verbruik je per definitie meer energie dan in het alledaagse leven. Maar hoe kom je aan die extra calorieën als je tegelijkertijd het gewicht van je rugzak of fietstassen zo veel mogelijk wil beperken?

We hadden onze rugzakken nog maar net neergezet of een hertje dartelde voorbij. Op de bivakplaats brak het leukste moment van de dag aan: we pookten een kampvuur aan en grilden vegetarische hotdogs boven de vlammen. Het was onze laatste avond van een meerdaagse tocht en we waren die dag langs een winkel gepasseerd: het kon er met andere woorden vanaf. Wie lang onderweg is, mikt op een zo licht mogelijke last. Maar iedereen moet eten, zeker tijdens een onderneming die energie vreet. Hoe breng je die twee in evenwicht?

Natuurlijk hangt veel af van het type kampeertocht. Trek je er voor een weekend op uit, dan heb je wat meer speling dan wanneer je voor een week of langer op pad trekt. En kan je dus gerust wat zwaardere of luxueuzere ingrediënten meezeulen. Of zelfs gerief dat doorweegt. Steek in dat geval gerust dat mokkapotje in de rugzak, als een ochtendlijke kop koffie je zielsgelukkig maakt. Kampeer je met de auto, dan gelden er quasi geen limieten. Onderstaande tips gelden dus in de eerste plaats voor wandel- of fietskampeerders.

Hou het simpel

Na een lange dag onderweg wil je wellicht geen uren in de weer zijn met het bereiden van een maaltijd. Het is dan niet nodig om je innerlijke Sergio Herman aan te spreken. Dat wil niet zeggen dat het niet mag smaken. Een lekkere kampeermaaltijd geeft niet enkel energie om er de volgende dag opnieuw in te vliegen, het is ook een motivator, een wortel die voor de neus bengelt. Zelfs op een moeilijk moment stap of trap je automatisch sneller wanneer je denkt aan de lekkere pasta die ‘s avonds op je wacht.

De simpliciteit schuilt ‘m eerder in de ingrediënten en de kookmethodes. Opteer zo veel mogelijk voor snelle eenpansgerechten. Voor kortere trips kan je veel - zo niet alles - op voorhand maken. Ook wanneer je langer op pad gaat, kan je thuis de nodige voorbereidingen treffen. Wie vaak en fanatiek kampeert, kan zich verdiepen in het vooraf drogen van voeding in een voedseldroger of een oven. Dat kost veel tijd, maar reduceert het gewicht van voeding soms tot een tiende.

Gasvuur versus kampvuur

Wij kennen langeafstandswandelaars die zo geobsedeerd zijn door het gewicht van hun rugzak dat ze hun gasvuur thuislaten. Voor elke normale kampeerder is het evenwel een onmisbaar item. Gas is veruit de handigste brandstof - snel, efficiënt en proper. Een vuurtje met een schroefaansluiting is klein en licht, maar heeft een stabiele ondergrond nodig. Zeker bij wind wankelt het soms. Een exemplaar met een slang staat stabieler, waardoor je het gemakkelijker bij wind kan gebruiken. Het is doorgaans ook krachtiger, maar weegt meer. Weeg af wat voor jou het belangrijkst is. Extra handig als je gasflesje in een kookpot past.

Sommige bivakzones en campings laten een kampvuur toe. Ook in landen waar het allemansrecht geldt, mag je onder bepaalde omstandigheden een vuurtje maken. In dat geval moet je je minder zorgen maken over gasverslindende kooktijden. En kan je, mits je vuurvast kookgerief bij hebt, creatiever zijn. Zelfs een boterham smaakt lekkerder wanneer je ‘m eerst even op de grill legt.

Dit kookgerief neem je best mee

Als beginnende kampeerders plunderden we onze keuken op zoek naar een pot. Toegegeven, erg handig was dat niet. Als de pot al niet veel te zwaar was, dan op z’n minst lomp. Kampeerkookpotten behoren tot de beste investeringen die je kan maken. Ze zijn licht, hebben inklapbare stelen en hoeven niet eens veel te kosten. Een pot volstaat als je vooral instantgerechten klaarmaakt. Neem er twee mee, die liefst over elkaar schuiven, als je vers kookt.

De meeste kampeerkookpotten zijn gemaakt van aluminium. Wil je graag op een kampvuur koken, dan heb je een exemplaar uit titanium nodig. Daarmee koken duurt wel langer. Een deksel bespaart tijd en energie, maar neemt ook plaats in - je kan er eventueel eentje maken uit aluminiumfolie.

Er bestaan thermosflessen voor voeding. Hierin kan je instantmaaltijden bereiden, ingrediënten laten weken of soep of ijs warm dan wel koud houden. Wil je gewicht besparen, kies dan voor spullen die meerdere functies verenigen. Van alle bestek is een lepel bijvoorbeeld het meest multifunctioneel, al vergeet je best ook je zakmes niet. Een bord kan dan weer dienen als snijplank.

Eten meenemen en bevoorraden

Hoe langer je wil hiken of fietsen, hoe meer je moet eten. In onze regionen is het - zeker met de fiets - niet bijster moeilijk om relatief regelmatig een winkel te treffen. Zorg wel dat er voldoende diepvrieszakjes in je bagage zitten en verwijder na het winkelen zo veel mogelijk verpakkingen, zeker die van metaal of glas. Hoe minder kilo’s je moet meezeulen, hoe beter. Pakweg pindakaas kan je perfect in zo’n zakje kwijt. Heb je schrik dat er iets uitloopt, gebruik dan twee zakjes over elkaar. Zelfs lichte verpakkingen, zoals die van koekjes, gooi je best bij de winkel weg. Ze wegen misschien niet veel, maar nemen vaak veel plaats in.

Zijn er minder mogelijkheden om te bevoorraden, zorg dan dat er voldoende in je rugzak of fietstas zit. Kies voor instantmaaltijden waar je enkel water bij moet gieten. Wie meer variatie wil, kan zelf ingrediënten of hele maaltijden drogen. Daarover hebben we het in een toekomstige blogpost. Bij warme zomertemperaturen vermijd je best melkproducten. Ga je backpacken of fietsen, zorg dan dat je porties groter zijn dan normaal. Denk aan de renner die in de Ronde van Frankrijk een veelvoud aan calorieën verbrandt. Bij een meerdaagse begin je best met de ‘zwaarste’ maaltijden en hou je de lichtere voor de latere dagen.

Nog inspiratie nodig? Deze ingrediënten komen altijd van pas

  • Wraps. Je kan er allerlei ingrediënten in kwijt, van groenten tot kaas, en ze smaken heerlijk als quesadilla’s op de grill.
  • Couscous. Vooral handig omdat het zo snel klaar is.
  • Individuele zakjes met chilisaus, ketchup, mayonaise. Passeer bij McDonald’s en sla je slag.
  • Instant havermout. Energierijk ontbijt, zeker aangevuld met noten, zaden, pindakaas en/of speculaaspasta. In een thermos of een kookpot kan je hiermee ook overnight oats maken, wat vooral aanlokkelijk is wanneer je bij regenweer het gasvuurtje niet wil bovenhalen.
  • Instant koffie. Onmisbaar bij elke kampeertrip. Koffiesnobs kunnen ook poederkoffie en filters meenemen en heet water opgieten in een kop of thermos.
  • Snacks, snacks, snacks. Té veel snacks, dat bestaat niet tijdens een kampeertrip. Mueslirepen, snoeprepen, studentenhaver, gedroogd fruit: ideaal om boven te halen bij een dipje.

Voor deze blogpost vonden we onder meer inspiratie in Food in the Woods, een boek van de Finse Saara Atula dat tips combineert met recepten voor (vegetarische) wildernismaaltijden.

Gepubliceerd op dinsdag, februari 21, 2023 door Tom Peeters

Delen