Maak van elke auto een camper

Stoer, avontuurlijk en je ziet de wereld op een heel andere manier: slaap eens op het dak van je auto! De daktent maakt haar opmars in België. Ze past op vrijwel elke auto, opzetten is een peulenschil en je komt ermee op de mooiste plekken.

Kamperen op het dak van de auto: jarenlang was dat voorbehouden aan avonturiers die met hun stoere Landrovers via ongebaande paden de mooiste plekjes van Europa veroverden. Vorige zomer brak de daktent écht door, bij iedereen: de verkoop verdubbelde in 2020. Logisch, want je hoeft helemaal geen 4x4 te hebben om op een avontuurlijke, maar comfortabele manier te genieten van de natuur. De meeste daktenten passen namelijk ook gewoon op de dakdragers van de meeste personenauto’s. Zo wordt je eigen wagen een avontuurlijke camper. Wakker worden met de geur van tentdoek, het geluid van de vogeltjes en… met het beste uitzicht. Daarbij komt dat je een daktent veel sneller opzet dan een gewone tent. Bij sommige modellen zelfs binnen 45 seconden. Heel simpel: je gooit de klep van je daktent los en je bed ligt meteen klaar, want vrijwel alle daktenten worden geleverd met een matras op maat. Sommige daktenten hebben aparte bagagevakken voor kleding en schoenen bijvoorbeeld. Voor de rest van je kampeerspullen heb je de hele auto tot je beschikking. En als je vertrekt kunnen slaapzakken en kussens gewoon blijven liggen - inklappen en wegwezen, naar de volgende fraaie kampeerplek.

Kleine parkeerplek

Waarom de daktent zo populair is? Het gebruiksgemak en het outdoorgevoel dat ze je moeiteloos bezorgt, zit er zeker voor iets tussen. Terug naar de natuur, lekker improviseren en je eigen maaltje koken op een gasbrander, maar wel het gemak van een comfortabel bed. Daarbij komt dat de daktent op vrijwel elke auto kan worden bevestigd: gewoon op een doorsnee-imperiaal die je op het dak bevestigt, of op twee dwarse stangen als je stationwagen al is voorzien van dakdragers.

Slimme uitvouwmechanismen in de daktent zorgen voor optimaal gebruiksgemak en doordat de bodem bij sommige modellen uitklapbaar is, kan je er met drie personen, of met twee volwassenen en twee kinderen, in overnachten. Bovendien heb je maar een kleine parkeerplek nodig om te overnachten en dat maakt kamperen met de daktent uitermate flexibel - met een personenauto kom je makkelijker op ongerepte locaties.

Ingeklapt zijn de meeste daktenten niet veel hoger dan 35 centimeter - daardoor kan je de compacte daktent het hele zomerseizoen op het dak van je auto laten zitten. Met als voordeel dat je er elk weekend mee op pad kan. Ga je langer weg, of wil je meer leefcomfort, dan zijn er uitbouwtenten te koop waardoor je de ruimte naast de auto ook kan gebruiken. Als leefruimte, als kooktent of om comfortabel in de schaduw een boek te lezen, onder je eigen luifel. Zo maak je van je personenauto een compacte motorhome.

iKamper Skycamp 2.0 Rocky Black: Opgezet in 45 seconden

In deze zogenaamde ‘hardcover’ daktent ligt de hele tent kant-en-klaar in een soort dakkoffer. Geen gehannes met tentstokken maar supersnel opzetten: in 45 (!) seconden staat de Skycamp. De bodem van de daktent bestaat uit een lichtgewicht aluminium bodemplaat met honingraatstructuur, met daarop een matras van maar liefst 210 bij 190 cm. Ruim voldoende voor twee personen, maar met kleine kinderen kan je er eventueel zelfs met z’n viertjes in slapen. De iKamper is gemaakt van brandvrij recyclebaar tentdoek en door z’n ontwerp is hij stabiel en stormvast. Door het panoramadakvenster kijk je vanuit je bed naar de sterrenhemel – romantischer wordt het niet!

www.ikamper.be

Thule Tepui Foothill: En nog plaats voor de fietsen

Het Amerikaanse Tepui Outdoors (Californië) werd in 2018 overgenomen door Thule, bekend van onder meer de dakdragers en dakkoffers. Daarmee beschikt de Zweedse onderneming meteen over een brede range daktenten. Vers van de pers is deze Thule Tepui Foothill. De Foothill is een supercompacte daktent die maar de helft van het autodak in beslag neemt. Daardoor hou je de andere helft van het dak over voor bijvoorbeeld een kano of een fietsdrager. Dat leverde de Thule Tepui Foothill de prestigieuze ISPO Outdoor Award op. In gesloten toestand is ze slechts 61 cm breed - je zou er dus zelfs nog een dakkoffer naast kunnen plaatsen.

www.thule.com

 

Autohome Maggiolina Airlander: Met een draai aan de slinger

De Autohome-daktent is een Italiaanse uitvinding uit 1958 die in de loop der jaren nauwelijks is veranderd. Model Maggiolina is in diverse uitvoeringen beschikbaar. De basis bestaat uit een verticaal te openen daktent van tentdoek, tussen twee harde schalen van polyester. Openen en sluiten gaat met een slinger: je draait de daktent omhoog of omlaag. Het tentdoek is ademend en het dak is voorzien van een ventilatiesysteem. In gesloten toestand kan je hoofdkussens en dekbed (of slaapzakken) laten liggen. De Maggiolina is leverbaar in small, medium en large en een aantal modellen is ook leverbaar als X-Long uitvoering.

daktent.be

Campwerk Adventure 165: Enorm bed met zicht op de sterren

Niet meer dan 2 minuten: in die tijd is deze daktent volledig gebruiksklaar - dat claimt Duitse fabrikant Campwerk. De Campwerk Adventure is leverbaar met een breedte van 140 of 165 cm en hij klapt uit tot maar liefst 290 cm. Bijzonder zijn de twee panoramische dakvensters waardoor je vanuit je bed naar de sterren kijkt. Het bed is enorm: 163 bij 240 cm in de grootste versie. Slim: de Adventure heeft een standaard bagagenet onder het uitgeklapte deel van de bedbodem.

www.campwerk.nl

Sheepie Jimba Jimba 2.0: Extra dikke matras

Sheepie is een merk uit Australië, met vijf verschillende modellen daktenten in het aanbod. We pikken de Jimba Jimba 2.0 eruit, door liefhebbers ‘het origineel’ genoemd. Hij heeft een lichtgewicht aluminium frame en door de gasveer vouwt hij automatisch uit. Met z’n 42 kilo is het een van de lichtste daktenten op de markt. De softcover daktent heeft twee schoenvakken en ze wordt - zoals de meeste daktenten - geleverd met ladder. Bijzonder is de liefst 12,5 cm dikke matras die zorgt voor veel slaapcomfort. Beschikbaar in de maten medium en large.

www.sheepie.com

Gepubliceerd op vrijdag, juni 25, 2021 door Dick William Harinck

Delen