Op skivakantie met je camper: zo pak je het aan

Overdag van skipistes sjezen en je ‘s avonds terugtrekken in je eigen berghut op wielen? Het kan! Alsmaar meer wintersporters trekken met hun camper naar de sneeuw. Sunlight, fabrikant van campers, geeft daarom volgende tips.

1/ Kies de juiste kampeerplaats

Zoef je aan een rotvaart naar beneden of doe je het liever rustig aan? Wil je toerskiën, snowboarden, schaatsen of winterwandelen? Kies een camping in de buurt van een skigebied dat aan jouw wensen voldoet. Denk ook aan nodige faciliteiten: tenzij je je doorweekte skipak in je douchecabine wil laten uitdruppelen, is een droogruimte op de camping essentieel. Minder levensnoodzakelijk, maar niettemin een godsgeschenk na een afmattende dag op de pistes: wellness.

Verschillende campings liggen vlak naast een skigebied. Voorbeelden daarvan zijn Camping Pradafenz en RinerLodge (beiden Zwitserland), Sportcamp Wolferlglut en Camping Sölden (beiden Oostenrijk) en Caravanpark Sexten (Italië). Oli Dorn van Sunlight zweert bij Camping Morteratsch in het Zwitserse Engadin. “Na een lange dag op de piste zet ik mijn snowboard in de skikamer en kruip ik heerlijk in de sauna met uitzicht op het Berninamassief.”

2/ Zorg dat je camper in orde is

Je stuurt je voertuig richting winter. Dat betekent sneeuw en temperaturen onder nul. Je camper kan daar maar best op voorzien zijn, met afdoende verwarming en isolatie. “Ik heb ook de gewoonte om altijd elektrische skischoendrogers mee te nemen”, zegt Dorn. “Ze zijn gemakkelijk aan te sluiten in de camper of in de garage achterin. Zo begin ik elke dag op de piste met droge voeten.’’

Denk ook aan sneeuwkettingen, winterbanden en isolatiefolie voor de ramen. En aan materiaal om je camper na een tijdje stilstand weer vertrekkensklaar te krijgen: krabber, antivries, eventueel een bezem en een schop of sneeuwschep. Houten planken onder de wielen voorkomen dat je camper in de grond zakt wanneer het dooit.

Ook een haardroger is handig - om bevroren camperonderdelen snel te ontdooien én om natte kledij op te drogen. Met vaseline bescherm je de rubberen raam- en deurranden tegen de kou.

3/ Tover je camper om in een berghut

Kleine details maken een wereld van verschil. Een vuurschaal voor buiten, een lantaarn, kaarsen, een tafelhaard, fleecedekentjes en genoeg flessen Jägermeister krikken de sfeer en gezelligheid probleemloos op. Dorn: “Voor mij heeft winterkamperen zijn eigen charme. In de zomer breng je zoveel mogelijk tijd buiten door, in de winter is mijn camper mijn thuis. Buiten de duisternis, de stilte, de koude lucht, binnen warmte en gezelligheid.”

Gepubliceerd op vrijdag, oktober 21, 2022 door Tom Peeters

Delen