Roadtrip van de maand: de Deense Margrietroute

Of je nu met camper of caravan rijdt, dan wel een tent en slaapzakken in de koffer van je auto gooit, iedereen houdt van een roadtrip. Maar niet alle wegen rijden naar Rome. Integendeel, de keuze is enorm. Elke maand doen wij een optie uit de doeken. Deze maand: de Margrietroute doorheen Denemarken.

De Margrietroute verkent de kleinste uithoeken van Denemarken. Goed voor 3700 kilometer in totaal, al kan je er ook voor opteren om slechts een stukje van de route te volgen. Verwacht je aan veel natuur - bossen, veen, heide, maar ook uitgestrekte fluogroene velden. Met de boot kan je bruinvissen spotten. Je rijdt door de langste laan geflankeerd door kastanjebomen en passeert de landhuizen en kastelen waar Hans Christian Anderson inspiratie zocht voor zijn sprookjes.

De route leidt over eilanden, waar grote contingenten trekvogels zich prima thuis voelen, langs kliffen, krijtrotsen en wagenwijde stranden waarop je met de camper of caravan mag kamperen. Wel opletten dat je je niet vastrijdt in het mulle zand. Onderweg bezoek je gezellige havenstadjes en vissersdorpjes waar er altijd wel wat vers uit de zee te scoren valt, maar ook de meest befaamde trekpleisters van Denemarken, zoals Aarhus, Kopenhagen en Legoland.

Het officiële startpunt, Bisserup, ligt op 881 kilometer van Brussel, al kan je de route in principe eender waar aanvatten en in beide richtingen volgen. Ondanks de lengte van de tocht kom je nooit twee keer op dezelfde plek. De roadtrip is aangegeven met bruine bordjes met een margriet erop, de favoriete bloem van Koningin Margrethe II van Denemarken. Over het algemeen kan je de Margrietroute volgen met eender welke voertuig, al zijn enkele kleine stukjes omwille van smalle bruggen of lage viaducten niet te doen met de allergrootste campers.

Bekijk de kaart van de Margrietroute

Gepubliceerd op maandag, juni 28, 2021 door Tom Peeters

Delen