Slim gepakt & gezakt

Bike packing, een combi van backpacking en biking, is de ideale oplossing als je er graag met de rugzak op uittrekt om te gaan kamperen; met de fiets is je bereik groter qua afstand én je fiets draagt de zwaarste lasten. Hou het sowieso bij het hoogstnodige: hoe zwaarder beladen, hoe meer inspanning je tocht vraagt.

Een goede balans 

Fietsen met een volgepropte achtertas? Geen goed idee: de ongelijke gewichtsverdeling kan zorgen voor een stevige valpartij. Dat heb ik zelf door scha en schande ondervonden, daarom kies ik nu voor een combinatie van drievaks-achtertassen met daarbij een zadel, stuur- en frametas. Ik voelde meteen dat ik door de betere gewichtsverdeling comfortabeler op m’n fiets zat. Ook het in- en uitpakken gaat vlotter, al moet ik wel nadenken over wat ik nu weer waar verstopt heb. Welke bikepacking je nodig hebt, hangt uiteraard af van de duur en de aard van je fietstocht. Ga je kamperen en zelf je potje koken, of stop je bij een restaurantje? Overweeg om inkopen te doen aan het einde van de dag, dat scheelt weer wat kilo’s. 

Micro-avontuur of expeditie? 

De stuurtas van Apidura is robuust, maar licht en door de oprolbare sluiting flexibel in pakvolume. Met het ventiel laat je de lucht uit de waterdichte tas, zo kan je compact en droog op pad. De elastieken op de buitenkant zorgen — net als bij een trekking rugzak — voor extra opbergruimte. Die vind je ook terug bij de aerodynamische seat pack van Ortlieb. Sommige zadeltassen hebben de neiging om te schommelen, zeker wanneer je een sprintje trekt, maar het solide binnenwerk en de stevige bevestiging van deze bikepacker gaan dit tegen. Het is de perfecte opbergplek voor zachte, comprimeerbare spullen zoals kleren of een slaapzak. Zware bepakking laad je beter in je Orlieb Frametas, die met z’n eenvoudige waterproof design een must is. Het lage zwaartepunt zorgt voor extra stabiliteit. Bepakking met een lager gewicht, maar meer volume, stop ik in de ruime Karakorum Pro fietstas van Vaude. Met zijn 68 liter is er ruimte voor een grotere tent en kookspullen. Bovendien kan je de top case ook als rugzak gebruiken, handig om ter plaatse boodschappen te doen.  

Gewicht en volume 

Of je nu met een rugzak of een fiets rondtrekt, je kunt niet om het volume en gewicht van je materiaal heen. Less is more fun! Met de fiets kan een extra kilootje minder kwaad, maar zorg wel dat het gewicht goed verdeeld is en dat je tassen niet in de weg zitten. Vooral bij een frametas moet je toch even testen of je benen niet tegen de tas schuren. Tassen waar je de lucht uit kunt laten, maken je bagage compacter. 

Waterdicht 

Waterdicht of waterafstotend: wat is het verschil? Met de eerste versie kun je zelfs een hele dag door de regen rijden, de andere beschermen je tijdens een onverwachte (korte) regenbui.  Zijn je tassen niet waterproof? Met een waterdichte hoes zijn ze dat wel. Je kan ook je bagage alsnog in plastic of waterproof tassen te verpakken voor je alles in je fietstas stopt.

Comfort 

Aandachtspunt nummer één: let erop dat je tassen eenvoudig te monteren zijn. Tijdens of na je rit wil je zo vlot mogelijk aan je spullen kunnen en ’s ochtends wil je zo snel mogelijk weer op pad. Ten tweede moet het materiaal tegen een stootje kunnen. Zeker als je op onverharde paden gaat fietsen, kies je best voor stevige, robuuste materialen.  

 

Gepubliceerd op dinsdag, mei 31, 2022 door Kelly Mortelmans

Delen