Tips om te winterkamperen met camper of caravan

Wiens kampeerhart na de zomer nog niet volledig is opgehaald, kan er ook in de winter op uittrekken. Met het gros van de moderne campers en caravans én de volgende tips kan dat perfect.

1/ Maak je voertuig bestand tegen de winter

Winterkamperen vergt meer van je camper of caravan. Net zoals verstokte zomerkampeerders hun voertuig klaarmaken voor de winterslaap, zo moet je als winterkampeerder de nodige maatregelen treffen. Doe vooraf een grondige check van je camper of caravan, alsook van de auto die die laatste trekt. Zorg voor antivries in ruitenwisservloeistof en koelvloeistof en voor motorolie die in de winter gebruikt kan worden. In de winter moeten de ruitenwissers vaker aan de slag, dus controleer of ze goed werken en vervang indien nodig.

2/ Bereid je voor op sneeuw en vorst

Zorg dat je wat betreft winterbanden voldoet aan de wettelijke eisen van alle landen waarin je rijdt. In sommige landen zijn sneeuwkettingen geen overbodige luxe. Die zijn niet enkel handig wanneer het fel sneeuwt, maar ook wanneer je met auto en caravan in de modder vast komt te zitten, bijvoorbeeld na felle regen op een camping. Voorzie ijsschrapers, handschoenen en eventueel een schop.

3/ Controleer batterijen, gas en verwarming

Je wilt namelijk niet bij vriestemperaturen in de kou komen zitten. Zorg er dus voor dat alles voor vertrek opgeladen is. Kortere dagen betekent ook dat je meer verlichting behoeft. Led-kaarsen kunnen dienen in noodgevallen (al zorgen ze ook op andere momenten voor de nodige portie romantiek). Zorg voor volle gasflessen, want in de winter verbruik je veel meer.

4/ Zorg voor een correcte verdeling van gewicht

Dat is sowieso belangrijk, ongeacht het seizoen, maar op glibberige wegen nog essentiëler. Laad het grootste gewicht laag en zo dicht mogelijk bij de as.

5/ Kies de juiste camping

Verwarmd sanitair of een cafetaria met gezelschapsspelen kunnen het verschil maken tussen een geslaagde of een miserabele trip. Wil je gaan skiën, verifieer dan of er een drooghok is voor je materiaal en natte skipakken. En maak er gebruik van. Moet je toch natte kleding in je eigen caravan of camper laten drogen, hang die dan in badkamer of toilet. Droge lucht verwarmt namelijk sneller en makkelijker dan natte. Wat ons bij het volgende punt brengt:

6/ Zorg voor verwarming en isolatie

De verwarming van de meeste hedendaagse caravans en campers volstaat om zelfs in de winter een gezellig plekje te maken van je huis op wielen. Elektrisch verwarmde matten ontdooien zelfs de koudste voeten. Neem wel de nodige maatregelen. Open een raampje tijdens het koken, anders krijg je condens. En haal sneeuw van het dak van je caravan of camper om het ventilatiegat te vrijwaren.

7/ Bescherm waterpijpen en -tanken van vorst

Zowel watertoevoer als -afvoer kunnen bevriezen. Winterbestendige voertuigen zijn daar in principe tegen bestand. Alternatief kan je zorgen voor extra isolerende covers, verwarmingsfilms of elektrische tankverwarmers.

Gepubliceerd op dinsdag, januari 11, 2022 door Tom Peeters

Delen