Wegentol in Noorwegen

Moet je wegentol betalen in Noorwegen?

> Ja, maar ook dat kan automatisch.

Tag

Er is in Noorwegen ook een Autopass-tag om op een automatische/elektronische wijze de wegentol te betalen die je op een aantal wegen moet betalen, evenals de kosten van bruggen en ferry’s in Denemarken en Zweden.

Nummerplaatregistratie

Je kan (als buitenlander) er ook voor kiezen om je voertuig en nummerplaat vooraf te registreren op autopass.no/visitors-payment, maar dat is niet verplicht. Het gebruik van de Autopass-tag trouwens ook niet.

Rekening opgestuurd

Je mag dus vrij op veel tolwegen rijden, en ben je niet geregistreerd, dan krijg je in principe automatisch, na enkele maanden, thuis de rekening opgestuurd van die trajecten waar je tol moest betalen. Daar zijn geen meerkosten aan. Maar de ervaring hiermee was meermaals dat er achteraf nooit een rekening volgt, waardoor wij die registratie vooraf dan ook niet aanraden.

Speciale trajecten

Op enkele speciale trajecten in Noorwegen moet je wel altijd tol betalen, de zogenoemde privéwegen die opgenomen zijn in het normale verkeersplan. De Peer Gynt-weg is zo’n voorbeeld. Als je je vooraf geregistreerd hebt, wordt ook die tol achteraf toegestuurd. Ben je niet geregistreerd, dan moet je aan het tolhuisje uitstappen en met de bankkaart betalen, zoniet: hoge boete!

 

 

Gepubliceerd op zondag, maart 28, 2021 door Steven Durnez

Delen