Wildkamperen onder de donkerste hemel van Ierland

In het Ierse graafschap Mayo ligt nationaal park Wild Nephin, een van de donkerste uithoeken van Europa. De sterrenhemel die zich daardoor openbaart, laat zich het best bewonderen vanuit een tent.

De pikdonkere hemels van Wild Nephin zijn officieel bekroond als International Dark Sky, een verzameling plekken op aarde die niet of weinig te kampen hebben met lichtvervuiling. Maar ook overdag valt er wat te zien. Zompige venen die het landschap zwart, groen en rood kleuren, meertjes, bergen en uitzichten over de ruwe noordwestelijke kust: deze 15.000 hectare wildernis gelden als een van de ruigste en meest afgelegen van het land. "De eenzaamste plek van dit land", noemde de Ierse natuurschrijver Robert Lloyd Praeger het.

Vooral hikers komen in Wild Nephin aan hun trekken. Op een van de vele kortere (lus)wandelingen of op de Bangor Trail, een wandelpad van 24 mijl (bijna 40 kilometer) dat begint in heide en eindigt in het charmante dorpje Newport, aan de baai van Clew. Onderweg krijg je enkel het gezelschap van otters.

Kampeermogelijkheden in Wild Nephin

Accommodatie is er niet in het park, maar (wild)kamperen kan onder voorwaarden. In de donkerste uithoeken van het park liggen vier bivakzones - allen bij een bothy of een schuilhut, een simpel onderkomen voor wandelaars op pad. Kamperen en vuur maken mag enkel in die zones en je dient je vooraf te registreren. Dat laatste geldt trouwens ook voor wandelaars die niet overnachten - de registratie geldt als cruciale info in het geval van brand. Uiteraard eer je het principe van leave no trace.

Meer info over Wild Nephin: www.wildnephinnationalpark.ie

Gepubliceerd op donderdag, augustus 18, 2022 door Tom Peeters

Delen