19 camperproblemen… en hoe je ze vlot oplost!

Camperplek vol, nergens een loospunt te bekennen voor je chemisch toilet, de supermarkt dicht, luidruchtige buren of geen privacy rond je camper? Daar kán je om stressen. Betere optie: je lacht erom en lost het op. Pasar helpt (first-time) campertrippers om prangende problemen op te lossen.

Het blijft een groot ding, een camper. Tegen de zeven meter lang, 2,35 meter breed, bijna drie meter hoog en met een gewicht van 3,5 ton: daar moet je mee leren rijden. Heel ingewikkeld is het niet, als je het hoofd een beetje koel houdt… Hetzelfde geldt voor het vinden van een leuke overnachtingsplek. Want: je zal net zien dat het laatste plekje op die ideale camperplaats vlak voor je neus wordt ingepikt! En zo zijn er wel meer situaties waar je het etiket ‘probleem’ op kunt plakken. Maar dat hoeft natuurlijk niet. Schakel in je hoofd: als je in je camper stapt, is je vakantie begonnen. Wég met de stress!

 

Probleem 1: O jee, zo breed en hoog!

Schrijf de afmetingen van je camper - hoogte, breedte, gewicht - op een briefje en plak het op je dashboard, op je stuur of op je zonneklep... zodat je die meteen kan checken als er een hoogte-, breedte- of gewichtsbeperking is bij aanstormende viaducten en bruggen. Voor het betere manoeuvreerwerk kies je een camper met een achteruitrij-camera, zodat je op de centimeter nauwkeurig achteruit kunt rijden.

Probleem 2: Stress van bochtenwerk?

Oefen eerst op een lege parkeerplaats. Voel hoe je wagen stuurt en maak een paar haakse bochten. Dan merk je meteen dat je iets later moet bijsturen dan met je personenauto. Afslaan bij kruispunten? Laat anderen voorgaan, zodat je de bocht wat breder kan nemen. In het verkeer hou je afstand van je voorgangers, want hoewel je motorhome is uitgerust met uitstekende remmen, kan het gewicht van je camper flink doorduwen. En als je zenuwachtig blijft? Neem dan gewoon les bij de rijschool. Zo ga je met nóg meer zelfvertrouwen de baan op.

Probleem 3: Hoe snel kan dit ding?

Huurcampers herken je helaas vaak aan hun hoge snelheid op de autowegen. Waarom jakkeren? Je raakt onnodig vermoeid en windvlagen kunnen je stevig laten zwiepen over de weg.  Hou ongeveer 100 km/u max op de autoweg. Dan kun je vrachtwagens vlotjes passeren en heb je alle tijd om ook nog van de omgeving te genieten. Het is tenslotte vakantie!

Probleem 4: De kilokwestie: te zwaar?

Uit gewichtscontroles blijkt dat maar liefst 30% van de motorhomes overbeladen op vakantie gaat. Dat is ronduit onveilig en het kan je ook nog een flinke bekeuring opleveren. Rij nooit met een volle watertank, leeg je vuilwatertank op tijd en wees kritisch op je vakantiebagage: wat gaat mee, wat blijft thuis? En laten we eerlijk zijn: elk jaar komt er wel wat bij... Daarom kan het geen kwaad om je camper elk jaar een keer helemaal leeg te halen om overbodige spullen te verbannen. Iets dat je een hele vakantie niet hebt gebruikt? Dan kan het de volgende vakantie ook wel thuisblijven. Als je onder de maximaal toegelaten massa van 3.500 kilo wilt blijven, telt elke kilo.

Probleem 5: Check: niks vergeten?

Iets vergeten? Dat overkomt zelfs de meest ervaren camperaars. Het helpt als je een checklist op de koelkast plakt: Serviceluiken, ramen en dakluiken dicht? Laden vergrendeld, opstapje binnen? Stroom afgekoppeld, snoer opgerold en in de garage? Waterpas-keggen opgeborgen? Dop watertank niet vergeten? Aanrecht leeg? Koffiemachine en andere losse spullen vastgezet? Voldoende ruimte rondom de camper om weg te rijden? Overhellende takken gespot? On y va!

Probleem 6: Waar is mijn plekje onder de zon?

Je rijdt die zorgvuldig uitgekozen camperplaats op… en vlak voor je neus wordt dat laatste plekje ingenomen door een veel te grote camper. Wat nu? Besef dat iederéén aan het eind van de middag op zoek gaat naar een plekje. Wacht dus niet tot vier uur ’s middags om een camperplaats te vinden, maar probeer te arriveren ergens tussen 12 en 15 uur, dan kan je ook nog even dat leuke stadje in om even bij te komen van de rit. Zorg dat je meerdere camper-apps op je telefoon hebt, zoals CamperContact, Park4Night of Camperstop. Er zijn altijd wel alternatieven in de buurt en op campings kan je sowieso meestal tot 20 uur arriveren.

Probleem 7: De toiletcassette legen, da’s zo vies!

Het is een van de minst favoriete klusjes: het legen van het chemisch toilet. Daarvoor moet je naar een speciaal loospunt voor ‘zwart water’. Je vindt zulke camperstations op veel camperplekken; daar kun je ook de grijswatertank legen. Op campings vind je het loospunt voor het chemisch toilet buiten, aan de achter- of zijkant van het sanitairgebouw. Gebruik de ontluchtingsknop op de toiletcassette en schenk de inhoud voorzichtig uit, dat voorkomt spetteren. Meestal is er een waterkraantje met een slang in de buurt, om de cassette na te spoelen. Gebruik die slang dus nooit om je drinkwatertank bij te vullen!

Probleem 8: Privacy, please

Kamperen doe je zelden in je eentje. Op de camping heb je meestal nog wel wat ruimte, maar op camperplaatsen sta je zij aan zij, vaak niet verder uit elkaar dan anderhalve meter. Wég privacy, maar met wat gezond verstand hou je het toch gezellig. Parkeer dus net zoals de andere campers, met de neus vooruit. Daardoor sta je niet met de entreedeuren tegen elkaar. Zo heb nog enige privacy en kijk je niet meteen bij elkaar naar binnen.

Probleem 9: Campinggedrag, wat is dat?

Het woordje ‘campinggedrag’ kom je tegen op plekken waar je juist géén campinggedrag mag vertonen. Denk aan tafels en stoelen buiten zetten, de luifel uitdraaien en de zijramen openzetten: dat mag dus niet. Ventileren doe je met de duikluiken, de bbq blijft vandaag binnen en genieten van het zonnetje doe je op een gezellig terras bij een café of restaurant op loopafstand.

Probleem 10: Het sanitair is vies!

Het is een van de grootste ergernissen: vies sanitair op de camping of op de camperplaats. Als het er al is… Juist daarom zijn motorhomes uitgerust met toilet en douche. Toch is het vaak handig om het sanitair van de camping gebruiken. Doe dan als thuis: verwijder remsporen, laat geen toiletpapier slingeren. Hou de wasbak netjes: poets je ongebruikte klodders tandpasta even weg voor degene die na ja komt. Draag tijdens het douchen badslippers om een schimmelinfecte te voorkomen en maak de vloer even droog met de trekker, die bijna altijd aanwezig is. Soms heb je douchemuntjes nodig en meestal is de douchetijd drie minuten. Hou daar rekening mee, als je niet met een hoofd vol shampooschuim wil eindigen.

Probleem 11: Kan het wat stiller?

Op terrasjes is het vaak al irritant als iemand luidkeels telefoneert, laat staan als het je buurman is op de camperplaats. Je camper is nu eenmaal een stuk gehoriger dan thuis. Van schaterlachende buren, brommende airco’s en huilbaby’s, die je uit je slaap houden: het gebeurt gewoon. Oordopjes in en een beetje medeleven voor de kersverse ouders die zich geen raad weten met hun doorgaans lief lachende huilbaby… Bied ze ’s morgens een kopje koffie aan en kies desnoods de volgende dag een andere plek.

Probleem 12: Kan de hond mee in de camper?

Voor campers bestaan er speciale hondenbenches en zijn er bedrijven die de campergarage perfect kunnen ombouwen tot kennel voor je trouwe viervoeter. Lijn je hond altijd aan voor je gaat rijden, zodat hij niet onder je benen kan gaan liggen slapen als je rijdt. Er zijn speciale tuigjes en hondenriemen die je kan vastzetten aan de veiligheidsgordel van de passagiers. Doen: dat voorkomt drama’s als je een noodstop moet maken. Stop regelmatig om je hond uit te laten en zorg voor voldoende drinkwater aan boord; daarvoor zijn speciale anti-mors waterbakken te koop.

Probleem 13: Kinderen, hoe hou je ze bezig?

Kinderen en kamperen, da’s een combinatie die werkt. Voor kinderen toch. Eerlijk: op de camping is het veel leuker voor kinderen, dan op de camperplaats. Op de camping maken ze binnen een paar minuten na aankomst al vrienden. Spelen, lopen, schreeuwen: ze hebben de grootste lol. Maar: kinderen kunnen dus ook wel overlast veroorzaken bij mensen die graag genieten van hun rust. Voetballen? Prima, maar op het voetbalveldje en niet tussen geparkeerde campers en caravans. Leg je kinderen uit hoe het werkt op de camping en vertel ze meteen even dat de kortste route naar het toiletgebouw niet loopt over de kampeerplekken van anderen. En dat het voetbalveldje er is om te voetballen.

Probleem 14: Hangjongeren gesignaleerd?

Op camperplekken bij dorpen en stadjes zal je regelmatig hangjongeren tegenkomen. Muziek erbij, stiekem roken, keihard lachen om grappen die je zelf nooit zal begrijpen: het is onderdeel van het dagelijks leven en op de camperplek maak je dat nou eenmaal van dichtbij mee. Heb een beetje begrip, denk terug aan je eigen jonge jaren… Toch nog lastig? Vaak kan een rustig gesprek helpen.

Probleem 15: Plannen of improviseren?

Natuurlijk kan je je reis tot in de puntjes voorbereiden. Van de te rijden routes tot de overnachtingsplekken en de tussenstops… Maar het leuke van campervakanties is juist het onverwachte: de wijnfeesten die je onderweg tegenkomt, een braderie of een gezellig marktje. Leuk genoeg voor een extra tussenstop, die vervolgens je hele planning in de war schopt. Wat moet je doen? Laat het los en geniet. Overnachtingsplekken heb je overal en het is geen schande om je route aan te passen. Dat is juist de charme van reizen met de camper.

Probleem 16: Even parkeren bij de winkel?

First-time camperkampeerders, en vooral de mensen die uit de caravan overstappen op een camper herkennen het probleem: waar doe je de boodschappen? Het antwoord is heel simpel: die doe je onderweg. Als je op provinciale wegen rijdt, heeft bijna elke rotonde een supermarkt in de buurt van een stadje of een dorpje. De parkeerplaatsen zijn meestal groot genoeg om er met de camper te staan. Desnoods neem je wat meer vakken in beslag; dat kan prima als je een beetje achteraf parkeert. Wacht dus niet met boodschappen doen tot je op de camping of camperplek staat. Al kan je natuurlijk dan altijd nog even naar de campingwinkel… Of je pakt de fiets, voor de kleine dagelijkse dingen.

Probleem 17: Laat arriveren, vroeg vertrekken...

Laat arriveren? Vaak grijp je – zeker op gratis camperplekken – mis, omdat die nou eenmaal als eerste vol staan. Vroeg vertrekken kan natuurlijk wel. Op een camping zal je moeten wachten tot de receptie open is (meestal 8 uur), maar op camperplekken bepaal je zelf hoe laat je weg bent. Als je voor dag en dauw wilt vertrekken, hou dan rekening met de uitslapers om je heen. Dat scheelt een hoop irritatie. Laat de motor dus niet uitgebreid warmdraaien. Starten en wegwezen, zo veroorzaak je de minste overlast voor de achterblijvers.

Probleem 18: Hoe drinkbaar is de drinkwatertank?

Douchen, de afwas, tandenpoetsen, thee- of koffiezetten: daar kan je prima je eigen watervoorraad voor gebruiken. Maar het water rechtstreeks uit de tank drinken, da’s niet ideaal. Stilstaand water neemt snel in kwaliteit af. Het warmt op door de buitentemperatuur en vaak vormt zich een wat slijmachtige laag in de tank en de slangen: dat zijn algen en bacteriën. Er zijn diverse filtersystemen op de markt, die het drinkwater uit de camperkraan veilig houden, maar je kan ook bij elke supermarkt drinkwater in plastic flessen kopen.

Probleem 19: Auch: files!

In de zomerperiodes worden vaak herstelwerkzaamheden gepland voor doorgaande wegen… zodat je in een dikke file terecht komt. Plan je vertrek dus. Vertrek in de vroege ochtend of juist laat in de avond. Vermijd de spits of kies wegen die ruim rond de steden lopen. En als het dan toch een keer flink raak is: maak van de nood een deugd en vervolg je route over provinciale wegen. Dan zie je nog eens wat. Of neem een lekker lange pauze en vervolg je weg een paar uur later. Fijne trip alvast!

Gepubliceerd op dinsdag, oktober 10, 2023 door Dick William Harinck

Delen