Caravan kopen? Ontdek onze koopwijzer
De caravan is een veel gebruikte kampeeruitrusting, dat zijn succes voornamelijk dankt aan de grote onafhankelijkheid die je ermee verwerft en aan het geboden comfort in verhouding tot zijn kostprijs. Nogal wat kampeerders kopen een caravan nadat ze jaren op stap zijn geweest met een tent en/of vouwwagen.
Je kunt de caravan zowel in grote maten (zelfs met twee assen) als in kleinere modellen verkrijgen.
Bij de aankoop van een nieuwe caravan is het aan te raden dat de caravan meteen van 'alle nodige' uitrusting voorzien is. Achteraf nog 'noodzakelijke' opties bijplaatsen maakt van de goedkoop gewaande caravan nogal dikwijls een duurder exemplaar. In het complete model heeft heel de uitrusting zijn plaats gekregen, zonder in- of verbouwen achteraf.
Veel gebruiksmogelijkheden:
- Een goed geïsoleerde caravan is zowel tijdens de zomer als in de winter te gebruiken, gewoon het hele jaar door.
- De caravan is bestemd voor iedereen: voor families met of zonder kinderen, voor alleenstaanden of zelfs voor twee families die samen op reis willen gaan. Zowel kampeerders met een vaste verblijfplaats, trekkers, winterkampeerders (ski) of overwinteraars in het zuiden komen met een caravan aan hun trekken.
Enkele troeven (naargelang model en type):
- Een caravan is het hele jaar door bruikbaar, zowel in de zon als in de sneeuw.
- Hij biedt ter plaatse een maximum aan bewegingsvrijheid. Eens je caravan afgehaakt, kun je met je auto overal naartoe.
- Je krijgt een maximum aan comfort, ook onderweg op de stopplaatsen waar je kunt eten of zelfs even een dutje kunt doen, terwijl de koelkast gewoon verder blijft functioneren.
- Een caravan kan je in een korte tijd opstellen (zonder voortent).
- Met verwarming aan boord (thermostatisch geregeld), gas en/of elektriciteit, al dan niet met ringverwarming (lucht of vloeistof) is de temperatuur verzekerd.
- Een caravan is betrekkelijk gemakkelijk waterpas op te stellen, zelfs op een hellend terrein.
- Hij is meestal uitgerust met een eigen (chemisch) toilet en eventueel met een douche. Bij sommige modellen staan WC en douche zo dicht bij elkaar, dat een douche nemen nadien nogal wat schoonmaak met zich meebrengt. Ook de waterbevoorrading kan een probleem vormen.
- Alles blijft op zijn plaats tijdens de reis, dus geen gesjouw met materiaal bij aankomst of thuiskomst (80% is vaste uitrusting).
- •De caravan heeft ook veel laadruimte, hou echter wel rekening met het gewicht.
- Koken kan comfortabel met bv. driepits gasvuur of elektrische kookplaten, dampkap, stromend water, enz.
- Er bestaat ook de mogelijkheid tot meer privacy dankzij bv. afzonderlijke slaapkamers, verder behoren TV, DVD en hifi-installatie, cassetterolluiken, enz. tot de mogelijke uitrusting.
- Het voornaamste voordeel is misschien wel de enorme vrijheid waarover je met een caravan beschikt: goed om er zowel voor kortere als voor langere vakanties op uit te trekken, je slaapt in een eigen, comfortabel bed en je beslist zelf of je gaat uit eten of zelf je potje kookt.
Nadelen kunnen zijn:
- Betrekkelijk hoge aankoopprijs, hoe meer comfort, hoe duurder.
- Het trekkend voertuig moet een hoger motorvermogen hebben om zonder zorgen een caravan te kunnen trekken. Als je enkel in functie van de caravan een zwaardere auto nodig hebt, wordt dit een duur grapje, zeker als je er alleen tijdens de grote vakantie (meestal 3 weken) gebruik van zou maken. Dan zit je voor de rest van het jaar opgescheept met een hoger brandstofverbruik, hogere autobelasting, hogere verzekeringspremie, een hogere aankoopsom voor de wagen zelf en bijkomende onderhoudskosten. Het zit wel even anders als je regelmatig je caravan gebruikt of ook zonder caravan met een zware wagen wil rondrijden.
- Caravans met een MTM (maximum toegelaten massa) van meer dan 750 kg moeten om de twee jaar naar de technische controle. Het trekkend voertuig moet, zelfs als het nieuw is, elk jaar naar de controle. Dit alles kost natuurlijk tijd en geld.
- In veel landen is de snelheid voor caravans beperkt tot 80 km/u., trager, maar wel rustiger rijden.
- Meestal moet je een stalling huren of bouwen.
- Achteruit rijden met een caravan vergt oefening.
- De ruimte is meestal beperkter dan in een grote bungalowtent.
- Meer brandstofverbruik als je een caravan trekt.
- Een combinatie van auto met caravan is gevoeliger voor wind(stoten).
Waarop letten bij aankoop?
- Wil je een caravan om zonder beperkingen te rijden, kies die zo klein en zo licht mogelijk. Afhankelijk van je huidige en de toekomstige gezinssamenstelling, van het hoofddoel waarvoor je de caravan wilt gebruiken, van het regelmatig af te leggen aantal kilometers, de streek waar je naartoe wilt, van je keuze voor zomer- of wintervakantie, van het gewenste comfort enz. kan het belangrijk zijn om een grotere/zwaardere versie te kiezen.
- Het aantal zitplaatsen in een caravan is meestal niet het probleem, wel het aantal beschikbare slaapplaatsen. Als je alleen tijdens de zomer op vakantie gaat, kan dit probleem nog eenvoudig opgelost worden met bijzettentjes of door het installeren van slaapplaatsen in de voortent. In de winter moet iedereen uiteraard over een slaapplaats in de goed verwarmde caravan kunnen beschikken.
- Als je voor langere periodes wilt kamperen of overwinteren, kan het gebeuren, door ziekte bvb, dat een bed enkele dagen bezet blijft. Voor dergelijke gevallen is de caravan best uitgerust met een tweede tafel en eventueel extra bed, zodat keuken, toiletruimte en andere nutsvoorzieningen gewoon kunnen blijven functioneren.
- Als je meestal de bergen intrekt, moet je ervoor zorgen dat je caravan niet te breed, te zwaar of te groot is.
- Denk er in ieder geval aan dat meer comfort en een grotere leefruimte in een caravan synoniem zijn met de noodzaak aan een groter motorvermogen, naast een hoger verbruik en moeilijker manoeuvreren.
- Een toiletruimte in de caravan is tegenwoordig standaard ingebouwd. Dat maakt de caravan wel groter en zwaarder en verlangt dus ook weer meer trekkracht van de wagen. Een chemisch toilet is wel erg handig onderweg of op een camping met minder goed onderhouden sanitair. Je kunt ook een chemisch toilet los meenemen. Bij wintersport is het geen overbodige luxe en je zult dit zeker 's nachts weten te waarderen. In de winter moet je wel een antivries product toevoegen, tenzij de caravan voorzien is van ring en/of vloerverwarming!
- Een gestroomlijnde caravan zorgt ook voor minder luchtweerstand en dus voor minder brandstofverbruik. Dit mag echter de beschikbare binnenruimte niet benadelen.
- Je moet je bij je keuze ook afvragen of de kinderen nog lang mee op vakantie willen en kunnen gaan.
- Denk er ook aan dat het voor winterkamperen bijna een must is om over ringverwarming (met warme lucht of met vloeistof met antivries) te beschikken.
Indelingen van een caravan:
a. Klassieke indeling:
- Bestaat reeds jaren en bewijst nog altijd zijn degelijkheid: voorzien van twee tafels (voor en achter) die kunnen omgevormd worden tot bedden met daarenboven eventueel de mogelijkheid om een hangbed te plaatsen. Het keukenblok bevindt zich in het midden met daartegenover de kleerkast en eventueel een toiletruimte.
- Voordelen zijn: grote tafels en een goede gewichtsverdeling.
b. Klassieke indeling met zithoek:
- Idem als vorige indeling, maar ziet er meer uit als een zitsalon. Er is meer zitruimte, maar de tafels zijn kleiner.
- Voordeel: goede gewichtsverdeling.
c. Met treinzit:
- Eén zijde met de klassieke indeling van grote tafelcombinatie of zithoek. De andere zijde bestaat uit een bedcombinatie die dwars gemonteerd staat t.o.v. de lengteas van de caravan net zoals in een trein, waardoor aan deze zijde nog plaats is voor een toiletruimte.
- Nadelen: bij caravans van 2 m breed kunnen de zitplaatsen en de tafel wat klein uitvallen.
d. met kop- of eindkeuken:
- Hier bevindt zich aan de voor- of de achterkant van de caravan een keukenblok, meestal over de hele breedte. Aan de andere zijde bevindt zich dan een ruime tafel-bedcombinatie of een ruime zithoek-bedcombinatie. De kleerkast en de eventuele toiletruimte bevinden zich dan in het midden, tenzij de toiletruimte voorzien is bij het keukenblok.
- Voordelen: ruime keuken en zithoek.
- Nadelen: meestal minder stabiele gewichtsverdeling. Daarbij moet iedereen op hetzelfde moment gaan slapen of opstaan, omdat er maar één bed is. In sommige uitvoeringen wordt de toegang tot de caravan zelfs belemmerd als er iemand aan het keukenblok bezig is.
Ja, ik wil… een caravan!
Stap 1
Ga naar een showroom en zie met eigen ogen hoe luxueus caravans tegenwoordig zijn.
Stap 2
Kies de caravan die het beste bij je past. Een grote badkamer? Of een ruime kookhoek? Een dubbel bed of liever twee enkele bedden? Er is voor elk wat wils.
Stap 3
Als je nog geen trekhaak hebt aan je auto, regel je dat het best eerst. Na de montage van een trekhaak moet je wagen naar de technische keuring. Voorzie een keuring om een aanhangwagen te mogen slepen, dus meer dan 750 kg. Een keuring tot 750 kg kan ook, maar dan mag je enkel een aanhangwagen slepen tot dat gewicht of een fietsendrager gebruiken.
Stap 4
Koop de caravan en schrijf hem in. De verkoper helpt je graag met die inschrijving. Hij regelt de technische keuring en de nummerplaat. Alleen voor de verzekering zorg je zelf. Ga daarvoor tijdig langs bij je verzekeringsagent.