Verzekeringen voor tentvakanties

Je tent en ander kampeermateriaal kan je verzekeren tegen diefstal of beschadiging via een bagageverzekering. 

Deze verzekering zal ook tussenkomen als de beschadiging het gevolg is van bvb een ongeval met de auto waarmee je reed, bij storm- bliksem- of andere weerschade, overstroming, edm. 

Laat echter geen waardevolle voorwerpen achter in je tent (juwelen, geld, pc,…), want deze worden door die verzekering niet gedekt. 

 Goed verzekerd op tentvakantie: de Reisbijstandverzekeringen 

De termen ‘reisbijstand’ en ‘reisverzekering’ worden regelmatig door elkaar gebruikt, doch ze hebben niet exact dezelfde betekenis. Een reisverzekering is veel ruimer dan de reisbijstandsverzekering.  

De reisverzekering: een verzameling van verschillende soorten verzekeringen voor op reis  

 1. De reisbijstand, voor als je op reis medische hulp nodig hebt of bij technische problemen met je voertuig. 

  Dekkingen kunnen zijn: tussenkomst in de medische kosten, in de kosten van zoekacties in de bergen, in de repatriëring van de zieke, al of niet met medereiziger(s), in de verblijfkosten ter plaatse bij ziekte, overlijden of ongeval; of bijstand bij panne of ongeval met je voertuig: denk aan het opsturen van vervangstukken, opslepen, repatriëring van het voertuig en inzittenden, enz.  

  De modaliteiten kunnen erg verschillend zijn, en er kunnen uitsluitingen zijn voor bvb gevaarlijke sporten.  

  Er zijn tijdelijke en jaarlijkse reisbijstandsverzekeringen. Ga je verschillende keren per jaar op reis, dan is een jaarlijkse formule altijd interessanter. 

  Bijstand aan personen is altijd opgenomen in een reisbijstandsverzekering, de bijstand aan voertuigen is vaak optioneel.  

  Bij voertuigbijstand zal de verzekering nooit de herstelling aan het voertuig zelf betalen. De verzekeraar zal enkel de sleepkosten naar de garage, de kosten voor de repatriëring van je voertuig betalen of eventueel hotelkosten voor je verblijf ter plekke tijdens de duur van de herstelling. De herstellingskosten zelf zijn altijd voor jou.

  Soms zijn ook de kosten voor gebruik van een vervangwagen gedekt. Weet echter dat de vervangwagen maar zelden uitgerust is met een trekhaak, ingeval van autopanne nog mét je campingcar bvb verderreizen naar een camping tijdens de herstelling van je auto zal niet mogelijk zijn. 

  TIP:  Check voor je een reisbijstandverzekering kiest altijd welke dekkingen je al hebt.  Mogelijk heb je bijvoorbeeld al voertuigbijstand in je autoverzekering of persoonsbijstand via je ziekenfonds, maar die dekkingen kunnen beperkter zijn dan wat een reisbijstandverzekering dekt. Kijk en vergelijk… 
   

 2. De annulatieverzekering komt tussen als je je reis moet annuleren door ziekte van jezelf of iemand uit je reisgezelschap, overlijden eventueel, echtscheiding, schade aan je woning enz. De verzekeraar betaalt dan je reiskosten terug.  
   
 3. De bagageverzekering vergoedt je als je bagage gestolen of beschadigd is. Ook je persoonlijk kampeermateriaal valt hieronder. 

Verzekeren van je aansprakelijkheid op de camping: je familiale verzekering of de verzekering van je CKE-card. 

 • Een familiale verzekering zal tussenkomen in de kosten van schade die jij, je gezinsleden of je huisdier veroorzaakt, waar ook ter wereld. 
 • Onbezorgd kamperen met het hele gezin kan ook met kampeerkaart Camping Key Europ (CKE). Daarbij is namelijk een aansprakelijkheidsverzekering gratis inbegrepen die je hele reisgezelschap tot 6 personen dekt voor letselschade aan derden, schade aan de camping of in de huuraccommodatie of aan de eigendommen van medekampeerders. De CKE-card is verkrijgbaar bij Pasar, www.Pasar.be/cke .