Camper kopen? Volg deze tips

Dé perfecte camper? Die bestaat niet. Je zal altijd keuzes moeten maken en een compromis moeten zoeken dat alle reizigers zien zitten. Bij de aankoop van een camper doorloop je drie fasen: vooraf denk je rustig na over wat je precies nodig hebt, daarna ga je langs bij de camperdealer en tot slot hak je de knoop door. Kampeertijd helpt je door elke fase heen.

Fase 1: de denkfase

Bepaal je budget

En wanhoop niet, er is voor vrijwel elk budget een geschikte camper te vinden. Breng zeker het totaalbudget in kaart. Na de aankoop van de camper volgen nog de inboedel, kampeermateriaal, extra accessoires die niet tot de standaarduitrusting behoren, verzekering, stalling, …

Het gaat algauw om enkele duizenden euro’s extra. Maak een lijst met de gekozen campers mét alle extra accessoires en bijkomende kosten. Zo krijg je een accuraat beeld en vergemakkelijk je de zoektocht. Heb je niet alle accessoires meteen nodig? Ga eerst op pad met de camper en zie wat je te kort komt.

Bedenk wat je met de camper wil gaan doen 

Wie mobiel wil reizen en van de autosnelweg weg wil blijven, opteert voor een compacte (bus)camper die je ook door smalle straatjes loodst. Wil je met vier volwassenen in de camper leven en slapen, kies dan voor een ruimere camper met vier volwaardige slaapplaatsen. Een groot gezin met drie tot vier kinderen gaat voor een model van zes tot zeven personen. Wil je de camper ook inzetten voor dagelijks gebruik? Een buscamper of compacte camper kan je gebruiken voor je woon-werkverkeer, of zelfs als mobiele kantoor.

Welke landen krijgen jullie voorkeur?

Zuiderse of winterse bestemmingen verlangen een ander soort camper. Als je vooral winterse bestemmingen wil doen waar veel sneeuw ligt en de temperaturen diep onder nul zakken, dan heb je een camper nodig die daarvoor is voorzien, met bijvoorbeeld een extra dikke bodem, verwarmde tanks, een nog krachtigere verwarming, ... Hou ook rekening met het aantal gehomologeerde zitplaatsen (gordels). Die bepalen met hoeveel personen je mag reizen.

Welk type camper willen jullie?

Er zijn 4 types campers op de markt. Deze onderverdeling gebeurt volgens de opbouw en de indeling van de camper. Ook de luxe en het comfort lopen uiteen. Elk type heeft specifieke voor- en nadelen. Verdiep je zeker vooraf in deze 4 concepten.

Lees meer

Denk goed na over welk soort bed je wil

Bij mooi weer leef je buiten, en dus hoeven zithoek, keuken en badkamer niet per se perfect te zijn. Maar in dat bed slaap je elke avond. Een goede nachtrust staat garant voor leuke vakanties. Bedenk dat je een camper koopt voor gemiddeld 10 jaar.

Lees meer

Fase 2: de denkfase

Nieuw of tweedehands?

Een nieuwe camper kopen is makkelijk, want je kiest alles zelf, de accessoires, de motor, het interieur, … Bij een tweedehands model koop je eigenlijk de wensen van de vorige eigenaar.

Een tweedehands camper kan wel ideaal zijn om uit te testen of reizen met een camper wel iets voor jou is (hoewel huren daarvoor wellicht nog een beter idee is). Ze zijn goedkoper in aanschaf. Voor 20.000 tot 35.000 euro vind je al mooie modellen.

Maak ook met een tweedehands camper eerst een testrit en kijk na op eventuele vochtschade. Eis een volledig nazicht, ook motorisch. Veel tweedehands campers hebben een gemiddelde van 50.000 km op de teller, wat niets is als je weet dat dergelijke motoren tot 350.000 km kunnen meegaan.

Voordelen van een tweedehands model:

 • Budgetvriendelijk
 • Al voorzien van heel wat extra snufjes die bij een nieuwe camper bij te betalen opties zijn
 • Blijft zijn waarde behouden

Nadelen van een tweedehands model: 

 • Bij een particuliere aankoop geniet je geen garantie, bij een verdeler wettelijk 1 jaar
 • Je moet vrede nemen met de kilometerstand en eventuele schade
 • Zoektocht kan soms langere tijd in beslag nemen

Eis een volledig nazicht als je van plan bent een tweedehands model te kopen. 

Kopen bij particulier of dealer, of eerst huren?

 • Kopen bij een dealer geeft je recht op garantie. Bij nieuwe campers varieert dit van 2 jaar algemeen tot 5, 7 of 10 jaar op waterdichtheid.
 • Koop je een tweedehands camper bij je verdeler? Dan moet die wettelijk één jaar garantie geven. Je hebt dus een zekere bescherming en indicatie dat het voertuig in goede staat verkeert.
 • Koop je een tweedehands camper bij een particulier? Dan heb je geen garantie. Wanneer je van de oprit wegrijdt zijn alle mogelijke kosten en gebreken voor jou. Maak dus goede afspraken, op papier!

Huren heeft twee voordelen:

 • Eerst en vooral kan je met een gehuurde camper als leek ontdekken of reizen met een camper überhaupt iets voor jou is.
 • Het tweede voordeel is dat de meeste modellen verhuurd worden, zo kan je het model dat jij wil kopen eerst eens een weekje uittesten en zien of het wel voldoet aan je eisen.
  Bovendien zijn er verschillende verdelers die je de huursom terugbetalen als je binnen de week overgaat tot aankoop.

Huren kan je zowel bij een verdeler als bij een particulier. Zorg wel voor goede afspraken op papier.

 

Rijbewijs

De meeste campers mag je besturen met een rijbewijs B. Dat is het geval wanneer de MTM (Maximaal Toegelaten Massa) van de camper maximaal 3.500 kg bedraagt. Met dit rijbewijs mag je ook een aanhangwagen trekken met een MTM tot 750 kg.

Ligt de MTM tussen 3.500 en 7.500 kg? Dan heb je een rijbewijs C1 nodig. Voor een MTM van meer dan 7.500 kg moet je je rijbewijs C halen. Ook hier mag je een aanhangwagen tot 750 kg slepen.

Motor

Een krachtige motor is essentieel. Je koopt een camper immers om er veel kilometers mee af te leggen. Standaard heeft een camper een motor van 130 pk. Afhankelijk van de fabrikant kan dit geüpgraded worden naar 150, 170 of 180 pk, uiteraard tegen een meerprijs.

Wanneer je als koppel in de omstreken rondtrekt, is 130 pk zeker voldoende. Ga je met vier of meer personen op pad, inclusief bagage, kampeermateriaal, fietsen, … dan is 150 pk of hoger aangewezen. Een zwaardere motor zorgt ervoor dat je verbruik lichtjes daalt omdat de motor soepeler draait.

Fase 3: de beslissingsfase

Doe alsof je thuis bent

Wanneer je naar een camper gaat kijken, één gouden raad: doe alsof je thuis bent. Ga dus gerust even op dat bed liggen, ga eens op het toilet zitten, sta in de douche en leg je benen op de zetel zoals thuis. Dit is van cruciaal belang om de camper aan te voelen.

Hoe weet je anders zeker dat het bed niet te kort is, je genoeg beenruimte hebt op het toilet, de douchecabine breed genoeg is en de zithoek voldoende ruim?

Maak een testrit

Twijfels of de motor wel krachtig genoeg is? Vraag om een testrit, desnoods met twee verschillende motorvarianten. Er is een hemelsbreed verschil tussen een Fiat 130 of 150 pk en een Ford 130 of 170 pk. Kan de camper op mijn oprit of onder de carport?

Vraag de verdeler of hij eens tot bij je thuis wil rijden om het ter plaatse te bekijken. Maak zeker ook een testrit bij de aankoop van een tweedehands camper.

Vraag naar het gewicht

Een camper mag je maximaal beladen tot een vooraf bepaald gewicht. Alle extra’s die je meeneemt, van accessoires aan de camper zelf tot kampeermateriaal, fietsen en bagage moet je hierbij tellen.

Lees meer

Fase 4: de aankoopfase

Vraag een offerte

Vraag een offerte aan bij je verdeler. Daarmee kan je naar de bank om een lening aan te vragen of thuis nog eens alles laten bezinken. Je kan ook meteen een verkoopovereenkomst laten opmaken. Bij twijfels laat je het best een clausule opnemen die je nog een uitweg biedt uit de overeenkomst. Laat noteren ‘Onder voorbehoud van …’ of ‘klant mag kosteloos annuleren tot … (datum).’ Zo vermijd je onaangename verrassingen.

Ga langs bij de bank

Koop je een nieuwe camper of een tweedehands camper bij een dealer, dan kan je die financieren op afbetaling. Vergelijk verschillende banken, net zoals je dat zou doen wanneer je een huis koopt. De som voor een nieuwe camper kan je vaak al lenen op 12 jaar, voor een tweedehands camper tot 5 jaar. Soms loont het meer om een nieuw voertuig aan te schaffen omdat de maandlast een stuk lager ligt.

Wees je ervan bewust dat verdelers soms samenwerken met een bepaalde bank waardoor lenen bij die bank misschien iets duurder uitkomt. Rechtstreeks onderhandelen met de bank kan goedkoper zijn omdat er geen tussenpersoon is die ook zijn procent wil. Vergelijken is dus de boodschap.

Schrijf je motorhome in

Eigenlijk neemt de dealer dit grotendeels voor zijn rekening. Hij zorgt voor het document ‘Aanvraag tot inschrijving van een voertuig’ (roze formulier). Jij speelt dit document door naar je verzekeringsmakelaar, en die kan dan online de nummerplaat aanvragen bij de DIV.

Die nummerplaat en de inschrijvingsbewijzen worden geleverd bij de dealer. Hij laat ook de tweede nummerplaat bijmaken. Vervolgens gaat de dealer het voertuig keuren en spreekt hij met jou een datum tot aflevering af.

Verzeker je motorhome

Een camper verzekeren valt reuze mee dankzij het speciale kampeerautostatuut. Je betaalt geen inverkeerstelling, enkel € 30 voor de nummerplaat. De jaarlijkse rijtaks is afhankelijk van het totaalgewicht van de camper: € 132 tot 3.500 kg en € 145,20 tot 7.999 kg. Reken voor een volledige omnium, afhankelijk van de maatschappij, zo’n € 800.