Tent kopen? Ontdek onze koopwijzer
Tenten zijn er in alle maten en Soorten: van een basic iglotentje tot tentvouwwagens waarin je niets aan comfort inboet. Maar welke tent kies je als je voor het eerst onder zeil slaapt? En is een tent van 1.000 euro beter dan eentje van 100 euro?
Het is belangrijk om je eerst af te vragen wat je ermee wil doen en met hoeveel personen je erin gaat slapen: ga je met het hele gezin twee weken kamperen in Zuid-Frankrijk, moet de tent in de rugzak voor een trektocht in de bergen, of ga je met z’n tweetjes een nachtje kamperen bij vrienden in de tuin? Daarnaast dien je even stil te staan bij het gewenste comfort. Een grondzeil, slaapzak, luchtmatras, kookgerei... zijn vaak onmisbare extra’s om je vakantie aangenaam te maken. Bijna iedereen die begint met tentkamperen koopt de jaren erop spullen bij om de ervaring comfortabeler te maken. Je tent is niet meer dan een onderdak om te kunnen overnachten en je in verschillende weersomstandigheden bescherming te bieden.
Nylon of katoen
Toch is de ene tent de andere niet. Er zijn twee categorieën op basis van het materiaal van het tentdoek: nylon of katoen. Nylon wordt het meest gebruikt, omdat het gebruiks- en budgetvriendelijk, waterafstotend en licht is. Fervente kampeerders investeren ook wel in een katoenen exemplaar omdat de stof kan ademen en zweten, wat het slaapcomfort enorm verhoogt. Nadeel is dat een katoenen tent een pak zwaarder is en behandeld moet worden met specifieke producten om op lange termijn waterdicht te blijven.
In een nylontent heb je dan weer sneller last van warmte en vocht. Welk materiaal je verkiest, is afhankelijk van je intenties. Sowieso kun je een tent tien jaar of langer gebruiken mits je ze goed onderhoudt. Na een kampeertrip is het belangrijk om de tent én het grondzeil proper te maken, goed te laten drogen en zorgvuldig op te plooien.
Kiezen tussen katoen of nylon is meteen ook kiezen tussen goedkoper of duurder.
Wie voor het eerst enkele dagen gaat kamperen, kan bij Decathlon gaan kijken. Hun gamma is de jongste jaren enorm uitgebreid en heeft een goede prijs-kwaliteitverhouding.
Vanaf 50 euro vind je er al compacte kampeertenten. Voor wie graag lang uitslaapt in zijn tent, is de reeks ‘Fresh & Black’ leuk: ze hebben een wit buitenzeil en een zwarte binnenkant om koel en donker te kunnen slapen en staan in enkele seconden al overeind.
Voor een katoenen gezinstent die enkele weken of misschien zelfs de hele zomer blijft opstaan, betaal je al snel 1.000 euro. Daarvoor ga je beter naar een tentenspecialist, zoals The Camping Store met een ruim aanbod van kwalitatieve merken als Coleman en Nomad.
Deze tenten zijn duurder, maar doorgaans ook duurzamer. Soms kun je ook een koopje doen in Aldi of Lidl: leuk voor wie occasioneel in een tent wil slapen, maar niet dezelfde kwaliteit als die van bekende tentmerken.
Ruim rekenen
Een andere keuze waarvoor potentiële kampeerders komen te staan: het model en de grootte. Voor een gezinsvakantie reken je beter wat ruimer. Een tent voor vier personen is echt maar op vier laapplaatsen berekend. Plaats voor extra spullen is er doorgaans niet. Beter kies je dan voor eentje van zes personen. Het is ook handig en comfortabel om verschillende compartimenten te hebben. Zo kan de slaapruimte gescheiden zijn van de ‘keuken’. Een luifel voor de tent kan ook een meerwaarde zijn: handig om onder te schuilen voor een regenbui en felle zon of om spullen op te bergen. Welke ‘opties’ je nodig hebt, hangt echt af van hoeveel comfort je graag wilt.
Opvallend is de trend om te reizen met een vouwwagen die je zoals een aanhangwagen of caravan achter aan je auto hangt. Ze bieden meer gebruikscomfort en luxe dan een gewone tent, zonder verlies van het natuurgevoel dat je in een tent hebt. Doorgaans is een vouwwagenvoorzien van aparte slaap- en leefruimtes en de meeste hebben zelfs een ingebouwde keuken. Zodra hij opgezet is, ziet hij eruit als een grote tent en helemaal niet meer als een aanhangwagen. Al blijven caravans en campers onder Belgen wel de populairste kampeerverblijven.
De drie meest gestelde tentvragen
Hoe condens vermijden?
Condens helemaal voorkomen kan niet, maar door te ventileren, de tent overdag dicht te houden, niet te koken in je tent en geen kachels te gebruiken, kan je het wel beperken.
Een luchtontvochtiger kan ook helpen: de korrels in het reservoir nemen vocht, condens en muffe geurtjes weg.
Waarom een grondzeil?
Omdat een grondzeil de slijtage van weefsel en coating vertraagt. De meeste grondzeilen zijn gemaaktvan synthetische materialen of zwaardere weefsels met een coating, waardoor ze geen water doorlaten.
Ook een ‘worteldoek’ is bruikbaar als grondzeil: superlicht, zeer goedkoop, zeer snel droog, vraagt amper onderhoud en wordt op campings waar een grondzeil niet toegelaten is om de grasbodem te sparen soms wel toegelaten.
Waarop letten bij aankoop van een familietent?
Voor het eerst met het hele gezin op tentvakantie? Kies voor een voldoende ruime tent met afzonderlijke slaapvertrekken en bagageruimte. Zorg ook voor een voldoende grote zitruimte, zodat je niet altijd recht moet gaan staan als er iemand wil passeren. Een tentmodel met zo weinig mogelijk uitstekende delen is aanbevolen: zo heeft een storm minder vat op je tent. Let ook op de kwaliteit van de ritssluitingen. Die hebben het best een grove vertanding. Idealiter is de binnentent voorzien van een opslag (opstaande rand, red.) van minstens 10 cm in waterdichte materie en vormt ze
één geheel met het grondzeil, zodat er geen water in kan. De buitentent is best afzonderlijk op te stellen. Check of tentnaden en koordsteunpunten zijn verstevigd, en of de steunpunten stormkoorden hebben.