Après-ski in de hoge Alpen

Het is winter en de bergen roepen. Na een fikse wandeling door de sneeuw of een skisessie is er niks zo hartverwarmend als een stoofpot op het vuur. Tenzij je liever prikt en proeft van een stevige kaasfondue... Allebei zijn het degelijke en stevige Franse gerechten om weer op krachten te komen. De après-ski kan beginnen!

Recept 1: Garbure

Garbure is een traditionele dikke Franse stoofpot of soep met kool en gekonfijte eend. Je kan die pimpen  met gremolata. Vergeet vooral het brood niet om te doppen.

Ingrediënten (voor 4 personen)
2 el melkerijboter of plantaardige olie, 1 ui, 2 teentjes knoflook, 4 stengels selder, 4 wortelen, 4 sneetjes Bayonneham, 3 rapen, ½ savooikool, 4 grote vastkokende aardappelen, 1,5 l kippenbouillon, 3 laurierblaadjes, 2 takjes tijm, 1 blik grote witte bonen, 1 voorgekookt hammetje, 400 g gekonfijte eend, getoast brood.

Voor de gremolata: ½ bos peterselie, rasp van 1 citroen, 2 teentjes geraspte knoflook.

Zo maak je het:

  • Snipper de ui en knoflook. Spoel de selder en snij in hapklare stukken. Schil de wortel en en snij in schijfjes van 1 cm. Schil de raapjes en aardappelen en snij in gelijke stukken. Snij de savooikool in reepjes en spoel onder stromend water. Snij de Bayonneham in reepjes.
  • Verhit de boter in een kookpot. Stoof de ui en knoflook glazig. Voeg er de wortel en selder aan toe samen met de laurierblaadjes, tijm en reepjes Bayonnenham. Stoof nog eens 3 minuten en overgiet met de bouillon. Doe er de raapjes, aardappelen en savooikool bij. Laat de stoofpot 25 minuten rustig pruttelen. Doe er na een 10 tal minuten het hammetje en geconfijte eend bij.
  • Maak ondertussen de gremolata. Spoel en hak de peterselie fijn. Rasp er de citroenschil en knoflook onder. Meng goed onder elkaar en zet aan de kant. Maak eventueel toastjes door sneetjes brood in een pan te bakken met een klontje boter.

 

Recept 2: Apres ski kaasfondue

Geen bergkost zonder kaas! Een smakelijke kaasfondue in of rond de camper is gemakkelijker dank je denkt. Koop een zachte kaas uit de streek in een houten vormpje. Met lekker brood, een kommetje met augurkjes en uitjes tover je zo een snelle kaasfondue op tafel.

Ingrediënten:
1 reblochon kaas of andere lokale zachte kaas, 1 teentje knoflook, 1 el witte wijn, takje rozemarijn, peper, bokaaltje augurken en uitjes in het zuur, stokbrood, eventueel spekblokjes.

Zo maak je het
Steek het kampvuur of BBQ aan. Wikkel de kaas met houtvorm in aluminiumfolie of leg de kaas in een klein potje dat op het vuur mag. Maak enkele inkepingen. Giet er de witte wijn in. Pel, plet en snij de knoflook in kleine stukjes. Verdeel de knoflook en rozemarijn in de inkepingen. Kruid met zwarte peper. Verwarm de kaas 20 minuten op het vuur. (Bak eventueel de spekblokjes in een pannetje om ze erbij te serveren.) Snij ondertussen het brood in stukjes. Serveer met augurkjes en uitjes.
 

Gepubliceerd op maandag, januari 30, 2023

Delen