In deze Europese landen mag je vrij wildkamperen in de natuur

In sommige landen mag je vrij wildkamperen, zoals op dit strand in Estland. (c) Tom Peeters

Het allemansrecht geeft je als wandelaar, fietser of paardrijder in verschillende Europese landen het recht om privéland te betreden. In sommige gevallen mag je er ook een nachtje wildkamperen.

Daar mag je dan ook bloemen plukken, paddenstoelen en bessen verzamelen en zwemmen of varen. Uiteraard staat daar tegenover dat je respect hebt voor het land, niets beschadigd en geen afval achterlaat. Soms laat het allemansrecht ook een nachtje wildkamperen toe. Dat is het geval in:

Finland

Lokale naam: jokamiehenoiskeus (Fins) of allemansrätten (Zweeds).

Naast de gebruikelijke rechten mag je in Finland ook met een eenvoudige vislijn vissen op stilstaand water of ijsvissen op bevroren meren.

Noorwegen

Lokale naam: allemansrett.

Onder bepaalde omstandigheden is een vuurtje toegestaan. Enkel kinderen onder 16 jaar mogen vissen.

Zweden

Lokale naam: allemansrätten.

Veel Zweden beschouwen hun allemansrätten als een mensenrecht. In tegenstelling tot de meeste andere landen in dit lijstje laat Zweden meestal een bescheiden vuurtje toe bij het kamperen.

IJsland

Lokale naam: almannarétur.

Wildkamperen is in IJsland een goed alternatief voor de dure campings. Plaats is er meer dan genoeg.

Estland

Lokale naam: Igaüheõgus.

Naast bloemen, bessen en medicinale planten plukken laat Estland ook paddenstoelen verzamelen en vissen met een simpele handlijn toe. Wie een vuurtje wil maken, kan terecht op een van de honderden gratis kampeerplaatsen van het Centrum voor Staatsbosbeheer (RMK).

Wit-Rusland

Voor de avonturiers. De grondwet bepaalt dat alle bossen en landbouwgrond van Wit-Rusland publiek bezit zijn. Elk palmen die 40 procent van het land in. Een verblijf van een nacht is er te toegelaten.

Gepubliceerd op vrijdag, maart 12, 2021 door Tom Peeters

Delen