Do’s-and-don’ts in milieuzones

Steeds meer steden in Europa stellen milieuzones in voor het verkeer. Dat betekent in de praktijk dat je daar meestal met een (diesel)camper op leeftijd niet meer in kan. Doe je dat wel, dan riskeer je een hoge boete. Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat citytrips daarmee tot het verleden behoren. Met een goede voorbereiding kan je elke stad probleemloos blijven bezoeken. Lees mee hoe je dat doet.

Welke camper wel of niet? 

De basis of je wel of niet een milieuzone in mag met je camper, is vastgelegd in de Euronorm, Europese wetgeving om de uitstoot van vervuilende stoffen van alle voertuigen te beperken. Dus ook campers. Hoe lager de euronorm van jouw camper, hoe kleiner de kans dat je een milieuzone in mag.  

Deze wetgeving wordt steeds strenger en daardoor worden fabrikanten gedwongen met steeds schonere motors voor de dag te komen. Een dieselmotor stoot vandaag 50 keer minder roet uit dan in 1992. Ook stikstofoxiden (NOx) zijn met Euronorm 6 90% gedaald sinds Euronorm 1. 

Welke Euronorm heeft jouw dieselcamper? 

  • Euronorm 1: campers vanaf oktober 1994 
  • Euronorm 2: campers vanaf januari 1998 
  • Euronorm 3: campers campers vanaf januari 2001 
  • Euronorm 4: campers vanaf januari 2006 
  • Euronorm 5: campers vanaf september 2010 
  • Euronorm 6: campers vanaf september 2015 
    Binnen Euronorm 6 is er nog een onderverdeling in a, b, c, d-temp en d. Die laatste heeft altijd vrije toegang, de andere vier tot en met 1 september 2027.  

Je vindt jouw norm terug op je inschrijvingsbewijs, onder de rubriek Milieuklasse. 

Waar wel en niet? 

Per land en zelfs per stad kunnen de regels van deze zones voor het verkeer verschillen. Bijvoorbeeld per voertuig: van brommers en scooters, personenauto’s, busjes, bussen tot vrachtauto’s. En dan zijn er nog de stickers, vignetten, passen en registraties vooraf die je her en der nodig hebt. Of soms, zoals in Nederland, weer niet.  

Check het zelf! 

www.urbanaccessregulations.eu: overzicht per land en per stad op kaart 

Wat als je camper de stad niet in mag? 

Na wat onderzoek weet je meestal al snel of en tot hoe ver je een stad met jouw camper in kan komen. Dan is het als kampeerder business as usual om een plan te maken. Wat wil je? Een camperplaats of camping vanwaaruit je met de fiets of het openbaar vervoer makkelijk de stad in kan? Of laat je de camper voor een dagje liever achter op de parking van een trein- of metrostation? Of kies anders gewoon voor een andere leuke stad waar je wel in mag. Nog beter voor het milieu: ruil je oude, vervuilende camper in voor een schonere. 

Gepubliceerd op dinsdag, januari 12, 2021 door Ed Lodewijks

Delen