Een kopje koffie…

Kan je ’s morgens je kop koffie écht niet missen? Ook niet als je ergens ver onderweg bent met de camper of caravan? Met je koffiezet van thuis geraak je op de camping niet ver. Waarom niet? En wat zijn de alternatieven? Bart Claes zocht het uit en vergeleek vier manieren om toch van dat ochtendlijke kopje koffie te genieten.

Probeer het maar eens op de camping, koffie te zetten met je koffiezetapparaat van thuis. De kans is groot dat je helemaal zonder stroom valt, omdat het apparaat gewoon te veel elektriciteit verbruikt. Met een beetje vindingrijkheid omzeil je dat. ‘Kook gewoon water op het gasvuurtje in de camper. Met een klassieke filter en een thermoskan heb je in enkele minuten tijd koffie’, zegt Ria Lambrechts, gedreven kampeerster en specialiste van Camping Zorro. ‘Als je het liever volautomatisch wilt, moet je op zoek naar een koffiezet met een lage wattage.’ En daar heeft ze wel een paar suggesties voor.

Met filter

Een heel klassiek model is van het merk Mestic, dat gespecialiseerd is in huishoudelijke apparatuur met een lage wattage. De MK-80 is net als thuis: groot genoeg voor 10 kopjes, met een droogkookbeveiliging en een warmhoutplaat. Het grote verschil is dat het toestel een vermogen heeft van amper 680 watt. Goed genoeg voor elke camping en met een richtprijs van 36,95 euro niet duur.

Wil je het nog zuiniger? Of overnacht je met je camper of caravan op een plek zonder elektriciteit? Dan biedt het Nederlandse Haba verlossing. De ‘koffiezetter met kan’ heeft genoeg aan 12 volt en kan dus gewoon in de dashboardaansluiting van je wagen of je camper. Zolang je batterij het uithoudt, tenminste. 170 watt verbruikt het toestel, maar het pruttelen duurt wel tergend lang voor je van je koffie kan genieten.

Cups en pads

Dan toch liever de Campeo van Philips, een Senseo koffiezetapparaat van 700 watt in plaats van 1450 watt. Zelfs op een staanplaats met een aansluiting van amper 4 ampère zet je daarmee twee kopjes tegelijkertijd. Heerlijk, alleen de prijs valt tegen: we vonden de Campeo Original vanaf 119 euro, het duurste toestel in de rij.

In dezelfde categorie, maar toch ook niet: het Nespressotoestel van Magimix. Het werd niet speciaal ontworpen voor kampeerders, maar toch zie je het ziet het wel vaker op de camping omdat het stroomverbruik nog behoorlijk meevalt. Het eenvoudigste model verbruikt 1200 watt, dat kan een camping met een aansluiting van 6 ampère wel aan. Zet dan wel even alle andere apparaten uit voor je koffie zet. De meeste campings leveren 10 ampère, dus dat zou geen probleem mogen zijn. Het nadeel van Campeo en vooral Nespresso, is het afval dat de cupjes en pads opleveren.

Goed om weten

  • Zonder stroom

    Een gasvuurtje, een filter en een lepeltje gemalen koffie: meer heb je eigenlijk niet nodig. Of nog simpeler: gewoon een zakje oploskoffie en kokend water. Liever wat meer fancy? Een percolator van Bialetti zorgt in een oogwenk voor een straffe koffie op Italiaanse wijze. Zonder afval, op het koffiegruis na. Je hebt er al eentje vanaf 25 euro. De Wacaco Nanopresso (€70) is eigenlijk een mobiel koffiezetapparaatje waar je gemalen koffie en kokend water in doet. Een paar keer pompen en je hebt een verse espresso. De AeroPress Go (€38) doet ongeveer hetzelfde.
     

  • Hoezo, te veel elektriciteit?

    De meeste campings hebben een aansluiting van 10 ampère. Met wat geluk is dat 16, maar evengoed maar 4 of 6. En daar kom je niet heel ver mee. De spanning op het net in Europa is 230 Volt. Met een aansluiting van 10 ampère kan je dus - 10 x 230 - 2300 watt tegelijkertijd verbruiken. Een klassieke koffiezet voor thuis heeft al snel een vermogen van 2000 watt. Tel daarbij de radio, verlichting en je smartphone die aan het opladen is, en de kans is groot dat de zekering het laat afweten. Dan zit je in het donker, en wat erger is, zonder koffie!

Gepubliceerd op zondag, juni 18, 2023 door Bart Claes

Delen