Frankrijk op z’n mooist

O, la douce France, een geliefd vakantieland voor velen. Bryan, Ellen en Florence tippen hun 5 favoriete Franse vakantieregio’s voor je volgende kampeertrip.

De droge zomers en verrassende natuur lokken jaarlijks veel kampeerders naar het grootste land in de Europese Unie. Hoewel wildkamperen of vrij staan met de camper er officieel niet toegestaan is, zijn er genoeg alternatieven. Tussen 19u en 9u is bivakkeren in de meeste nationale parken toegestaan en veel dorpen bieden gratis camperplaatsen. Toch liever 100 procent zeker van je kampeerplek? Afhankelijk van de regio zijn er ook heel veel charmante (boerderij)campings te vinden.

1. De Provence

De meest voor de hand liggende vakantieregio is ongetwijfeld de Provence. Van juni tot augustus wisselen de lavendel- en zonnebloemvelden elkaar af en op de terrasjes van eeuwenoude dorpen geniet je van een lekker wijntje uit de streek. Je vindt er dan ook familiecampings met grote zwembaden bij de vleet. Een absolute must-see is Gorges du Verdon, een prachtige kloof waar je in de zomer naar hartenlust kan kajakken, raften of zwemmen. Onze tip? Zoek een slaapplek of camping aan het water!
Wij gebruiken hiervoor de ACSI-app, waar je kan filteren op ‘vakantiethema’ met als zoekterm ‘campings aan een meer’.

2. Côte d’Azur

De regio die ons het meest verrast heeft, was de Côte d’ Azur. Hoewel het een bekend vakantiegebied is, trok het ons als natuurliefhebbers niet meteen aan. We associeerden de regio met dure luxueuze resorts. Toch brachten we er één van onze mooiste vakanties door, want je hoeft er heus niet naar Nice, Cannes of Saint-Tropez te trekken. Bezoek bijvoorbeeld het prachtige Esterelmassief of het Nationaal park Calanques, of zoek een rustig plekje op aan de kust. Camping l’île d’Or ligt vlak aan het strand en is een goede uitvalsbasis voor je vakantie. Ook liefhebbers van de typisch Franse dorpjes blijven er niet op hun honger zitten. Het pittoreske Seillans behoort tot de mooiste dorpen van Frankrijk en is zeker een bezoekje waard. De Côte d’Azur biedt dus voor elk wat wils en is zeker buiten het hoogseizoen een mooie aanrader.

3. Opaalkust

De ultieme dichtbij-vakantie is de Opaalkust. Zonder file staat je camper er op iets meer dan twee uur. Het is een ideale bestemming als je enkele dagen vrijaf hebt. Je kan er uren wandelen, zo is de wandeling van Cap Gris-Nez naar Cap Blanc-Nez een must. Na de inspanning kan je lekker bekomen op het strand of genieten van fruits de mer in één van de uitstekende restaurants.
Opgelet: de regio is wel iets minder campervriendelijk dan we gewoon zijn in Frankrijk. De parkings aan de kustlijn werden allemaal voorzien van een hoogtebeperking op 2m10 om wildkamperen tegen te gaan. Wij sliepen op een privé-veld nabij Wissant, uitgebaat door de mensen van ‘la ferme de l’horloge’. Op hun boerderij bieden ze ook diensten aan, zoals het water bijvullen.

4.De Pyreneeën

Een vakantie in de Pyreneeën is een droom voor elke wandelaar. Het gebergte ligt ook gedeeltelijk in Spanje, waardoor je tijdens je verblijf kan flirten met de landsgrenzen. Dankzij de vele campings gelegen tussen de bergen, adembenemende bergpassen zoals de Col du Tourmalet en de mogelijkheid om meerdaagse wandeltochten te maken is de regio dan ook uitermate geschikt als kampeerbestemming. 

5. De Camargue

Dit moerasgebied in de Rhônedelta is een walhalla voor vogelspotters en natuurliefhebbers. De regio is toeristisch, maar uitgestrekt genoeg om er toch een rustige vakantie door te brengen. Zorg dat je er op z’n minst de big 3 spot tijdens één van je wandelingen of rondritten. De regio staat namelijk bekend om zijn grijswitte paarden, zwarte runderen en roze flamingo’s. Ook met kinderen is de regio ideaal: lokale boeren bieden excursies te paard aan en ook het Ornithologisch Park van Pont de Gau zal bij de allerkleinsten ongetwijfeld in de smaak vallen.

Samen met babydochter Florence gaan Bryan en Ellen graag op stap met Cois’ke, hun zelf ingerichte kampeerbusje. Want kamperen en een baby gaan wél goed samen! Ze delen alle avonturen via hun blog www.alongtheroad.be

De favoriete tussenstops van Alongtheroad

Is Frankrijk niet je eindbestemming maar ligt het op je heen- of terugreis? Wij maken graag een tussenstop onderweg naar huis. Op die manier houden we dat vakantiegevoel nog wat langer vast en is de terugrit ook wat minder vermoeiend. Onze favorieten voor een korte tussenstop zijn…

  • De Ardèche: hier kan je prachtig wandelen en dat maakt het de ideale stop tijdens je rit naar Spanje of Andorra.
  • Saint-Cirq-Lapopie: dit schilderachtige dorpje katapulteert je terug in de tijd. Een parel als je onderweg bent naar/van Spanje of Portugal.
  • Èze: een prachtig Middeleeuws dorp aan de Middellandse Zee. Perfect voor of na een vakantie in Noord-Italië.
  • Parc natural des Alpes Maritimes: een mooie en rustige slaapplek onderweg naar/van Italië.
  • De (Noordelijke) Vogezen: puur natuur en een fijne stop op een roadtrip richting Duitsland of Zwitserland.

Fijne camperplekjes met France Passion

Hebben de tips van Alongtheroad je warm gemaakt voor een camper-roadtrip door Frankrijk? Check dan zeker ‘France Passion’. Dit netwerk van 2.200 lokale handelaars biedt meer dan 10.000 gratis standplaatsen voor zelfvoorzienende campers (water - afval - toilet). Voor een jaarabonnement bij France Passion betaal je 33 euro, waarna je een handige gids ontvangt met alle gratis stops, verspreid over heel Frankrijk. Een fijne zorgeloze manier van kamperen, weg van de begane paden terwijl je ook nog eens de lokale economie steunt. What’s not to like?

 

Gepubliceerd op dinsdag, oktober 10, 2023 door Alongtheroad.be

Delen