Hoe kies je de juiste winterslaapzak?

Wie in de winter wil gaan kamperen, laat zijn zomerslaapzak beter thuis. Klinkt logisch, maar welke slaapzak is dan wél warm genoeg voor koude kampeernachten? Deze checklist zet je op de juiste weg.

Temperatuurbereik

Op de meeste slaapzakken staan drie temperaturen vermeld: comfort, extreem en limiet. Kijk altijd naar de comforttemperatuur: dat is de temperatuur waarbij je comfortabel in de slaapzak kan slapen zonder het koud te krijgen. Hoe lager de comforttemperatuur, hoe warmer de slaapzak. De comforttemperatuur wordt berekend op basis van een vrouw van ongeveer 60 kg. De limiettemperatuur is dan weer de minimumtemperatuur waarbij een volwassen man van 80 kg het aangenaam warm zou hebben. Met de extreemtemperatuur hoef je eigenlijk geen rekening te houden. In een slaapzak met een extreemtemperatuur van -10°C zal je bij die temperatuur nét niet doodvriezen.

Bedenk goed bij welke nachttemperaturen je de slaapzak zal moeten gebruiken. Met een comforttemperatuur van -15 graden zit je veilig voor heel wat winterse tochten. Voor een expeditie in Lapland of ander noordelijk gebied zal je toch naar een comforttemperatuur van -25°C moeten gaan.

Model

Over het algemeen is een mummieslaapzak warmer dan een rechthoekig dekenmodel, omdat die beter rond je lichaam sluit. Mummieslaapzakken wegen vaak ook minder, wat mooi meegenomen is op trektochten.

Maat

Ook de maat is belangrijk. Een te nauwe slaapzak isoleert minder, bij een te grote slaapzak moet je onnodig lucht gaan opwarmen en warm houden. Koop daarom nooit een slaapzak zonder hem te passen. Een beetje extra ruimte kan wél handig zijn om bijvoorbeeld wat kleren of toestellen met een batterij mee in je slaapzak te nemen en warm te houden.

Isolatiemateriaal

Je kan kiezen uit twee types isolatie: dons  of een synthetische vulling. Dons heeft de beste isolatiewaarde, maar is ook gevoeliger voor vocht. Een slaapzak met synthetische vulling is beter bestand tegen natte of vochtige omstandigheden en kan je even goed warm houden, maar weegt al snel dubbel zo veel als een donzen exemplaar.

Wat je ook kiest, een goede slaapmat blijft onontbeerlijk om je te beschermen tegen de sneeuw of koude grond.

Tip

Een degelijke winterslaapzak is niet goedkoop. Ga je eenmalig winterkamperen? Er zijn genoeg adressen waar je een winterslaapzak kan huren, bijvoorbeeld bij Verreweg (Zonhoven), De Kampeerder (Antwerpen), Into The Arctic (Moortsele) en Outdoor Animation (Leuven).

Ontdek meer tips over kamperen in de sneeuw.

Gepubliceerd op vrijdag, februari 19, 2021 door Lien Lammar

Delen