Hoe krijg je je materiaal in tiptop conditie voor het kampeerseizoen?

Aah, de lente! De zon schijnt, je trekt er voor het eerst dit jaar spontaan op uit met je tent. Maar bij aankomst op camping of bivakzone stel je vast dat een stok gebroken is, dat je buitentent niet in de zak zit en dat je luchtmatras lekt.

Om dit scenario te vermijden, dien je je voor te bereiden op het kampeerseizoen. De lente is het ideale moment om je kampeergerief af te stoffen, een inventaris te maken en gebrekkig materiaal te herstellen of te vervangen.

Maak een inventaris

Door je materiaal in de lente te organiseren, kom je nooit voor verrassingen te staan. Haal je gerief van zolder, uit de kelder of uit de garage en maak een inventaris van tenten, slaapzakken en -matten, kookgerief, rugzakken, gevriesdroogd voedsel en waterfilters.

Tel tentstokken en haringen, controleer of er nog voldoende pleisters en aspirines in je EHBO-kit zitten en of je reperatiekit patches en tape bevat. Wat met zonnecrème, muggenspray of brandstof voor je gasvuurtje?

Bedenk je wat je nodig hebt en welke spullen je moet bijkopen vooraleer het kampeerseizoen start. Dit is eveneens het ideale moment om inpaklijsten te maken voor verschillende soorten kampeertrips (te voet, met de fiets, met de auto).

Controleer je materiaal

Een gat in de tent of een kapotte rits ontdek je beter thuis dan wanneer je bij slagregen onder tentzeil ligt. Controleer systematisch je tent, slaapzakken en -matten, kookvuurtje en al je ander materiaal:

  • Zet je tent in de tuin op. Zo krijg je dat proces opnieuw in de vingers en kan je tegelijkertijd controleren of er niets ontbreekt. Zijn er scheuren in het tent- of grondzeil of in de meshdelen? Zijn de naden nog waterdicht? Ontbreken er haringen? Vertonen stokken barstjes? Spannen de scheerlijnen nog voldoende of beginnen die te rafelen? Veel merken laten je toe om haringen of scheerlijnen apart bij te kopen.
  • Pomp opblaasbare matrassen op en laat die een nachtje liggen. Check of er geen lucht ontsnapte.
  • Controleer slaapzakken op kapotte of vastzittende ritsen.
  • Kijk of je gasvuurtje nog werkt en of het eventueel onderhoud behoeft
  • (Herlaadbare) batterijen verliezen hun lading wanneer je ze lange tijd niet gebruikt. Kijk of de batterijen van je elektronisch speelgoed niet lekken of roesten en laad ze op voor de eerste kampeertrip van het jaar.
  • Haal ook specifieke kampeerkleding boven - denk aan regenjassen en -broeken, wandelsokken, schoenen - en bekijk of er iets hersteld moet worden. Dit is ook een mooi moment om af te geraken van kleding die je niet meer nodig hebt -- doneer ze aan de kringloopwinkel.
  • Test je zakmes om te controleren of het scherp genoeg is.

Tip: wacht niet tot het laatste moment! Begin op z’n minst een week voor je eerste trip aan de voorbereiding. Zo geef je jezelf voldoende tijd om zo nodig spullen te herstellen of vervangen.

Poets materiaal

Idealiter heb je je slaapzakken en tent al onder handen genomen aan het einde van het vorige kampeerseizoen. Dan sta je nu twee stappen voor op wie dat niet deed. Zo niet, dan krijg je nu een herkansing.

  • Reinig je tent met water, een doekje en eventueel wat milde zeep. Ook eventuele schimmelsporen kan je zo gemakkelijk verwijderen. Nogmaals: je tent schoonmaken doe je idealiter na elk gebruik, kwestie van vroegtijdige slijtage te vermijden. Laat achteraf helemaal drogen.
  • Verlucht slaapzakken door ze een nachtje binnenstebuiten op te hangen. Zweetvlekken verwijder je uit je slaapzak door die binnenstebuiten in lauw water te dompelen. Voor hardnekkige vlekken kan je je slaapzak in de wasmachine steken. Opgelet: lees zeker de instructies van de fabrikant en gebruik indien nodig een speciaal wasmiddel. En doe dit enkel wanneer het niet anders kan. Zeker donsslaapzakken verliezen hun isolerend vermogen wanneer je ze (te vaak) wast.
  • Maak kookgerief als gamellen, potten en pannen grondig proper.
Zet je tent op voorhand even op. Foto: (c) Mailiis Ollino.

Herstel je tent en ander materiaal

  • Stroeve ritsen kan je opnieuw vlot laten lopen met siliconenspray. Vermijd wel dat die op je tentdoek terecht komt.
  • Scheuren in je tentdoek of grondzeil fix je - naargelang de grootte - met herstellapjes of reparatietape. Stevige waterdichte patches, te koop in elke buitensportwinkel, kan je gemakkelijk zelf aanbrengen.
  • Ook een kapotte stok hoeft niet het einde van je tent te betekenen. Vervang niet de hele stok, enkel het segment dat kapot is. Reserveonderdelen zitten vaak standaard bij een tent, zo niet kan je die kopen. Ook de elastiek kan je vervangen.

Maak je tent opnieuw waterdicht

Wanneer is het tijd om je tent opnieuw waterdicht te maken? Wanneer regenwater mooi van het zeil druppelt, is je tent nog klaar voor de strijd. Van zodra dat effect begint af te nemen, moet je aan de slag met een impregneermiddel - een speciale spray of een vloeistof die je met een borstel aanbrengt. Zet de tent strak op, maak schoon en volg de instructies op het impregneermiddel. Vergeet zeker de naden niet: die zijn het meest kwetsbaar en verdienen daarom een extra royale behandeling.

Bereid je fysiek voor op het kampeerseizoen

Is je materiaal tiptop in orde? Nu jij nog! Overweeg een trainingsplan om je lichaam fit te krijgen voor lange wandelingen met een (zware) rugzak. Of misschien kan je tijdens een cursus een vaardigheid opdoen - zoals bushcraft, EHBO of navigatie.

Een tent goed uitdrogen is cruciaal om die in tiptop conditie te houden.
Gepubliceerd op dinsdag, april 16, 2024 door Tom Peeters

Delen