Leesvoer voor de camper: Roadtrip Compostela (Hilje Mulder)

In dit stationsromannetje ondernemen drie Nederlandse vriendinnen een pelgrimstocht per camper. Onderweg ontdekken de dames het camperleven en volgt de ene na de andere verrassing.

Maud, een geitenwollensok die in een plantentuin werkt, wil tijdens een lange vakantie haar vaders voetsporen naar Santiago de Compostela volgen. Niet te voet of met de fiets, wel met de camper. Haar vriendinnen Sonja, onzeker en net ontslagen, en José, schatrijk en hautain, gaan mee op avontuur. Ziedaar het uitgangspunt van Roadtrip Compostela, een roman uitgegeven door Uitgeverij Ellessy.

Tijdens hun tocht door België, Frankrijk en Spanje blijkt niet alles wat het lijkt. Zo duikt een lang verloren gewaande zoon op en ontluikt er liefde tussen Maud en een Belgische medewerker van de Koninklijke Serres van Laken. Het boek geeft ook een inkijk in verschillende campings die op hun pad komen - “het lijkt wel een vluchtelingenkamp”, klinkt het op een bepaald moment.

Auteur Mulder ondernam zelf de tocht ondernam en dat vergroot de herkenbaarheid. Tussen de hoofdlijnen door gaan fragmenten over de camperavonturen van groentjes die nog weten hoe ze keggen plaatsen, een chemisch toilet legen of een campingdouche bedwingen. “Ik heb mijn handdoek vergeten”, zegt een van de personages. “Lach niet. Het is hartstikke koud en mijn douchemuntjes zijn op”

Roadtrip Compostela overstijgt zelden het niveau van een stationsromannetje - met flinterdunne plotlijnen en bij momenten tenenkrommende dialogen - maar dat lijkt ook niet de bedoeling. Dit is feelgood voor huisvrouwen, met of zonder camper.

Roadtrip Compostela is verschenen bij Uitgeverij Ellessy en onder meer te koop via Readshop.

Gepubliceerd op vrijdag, april 29, 2022 door Tom Peeters

Delen