Onder zeil in je zelfgemaakte tent

Bij Lode telt elke gram én de beperkte ruimte in zijn rugzak. Hij zocht daarom een tent met een klein pakvolume. In plaats van in de winkel een tent te kopen, ging hij aan de slag met zijn naaimachine. Dat was een succes: zijn tentje zorgde al voor veel warme en droge nachten.

Lode Spruyt (40): ‘Ik doe aan parapenten en neem mijn kampeeruitrusting graag mee tijdens het vliegen. Daarom is het gewicht en het pakvolume erg belangrijk. ‘s Nachts moet mijn parapentemateriaal ook in de tent passen. Voor een perfect resultaat ontwierp ik de tent zelf. Ik gebruik twee wandelstokken als tentstok en er zijn maar 6 tot 8 piketten nodig. En de weegschaal? Die geeft 440 gram aan. Heel licht voor een ruime tent!’

Stap 1

Start met het schetsen van je ontwerp. Maak een model op ware grootte van plastic en tape om te zien of de formaten goed zijn. Bestel stof, garen, scheerlijn en gespjes. Bij het kiezen van de stof hou je rekening met de waterdichtheid, de scheursterkte, het gewicht, de prijs en de coating. Kies bijvoorbeeld voor ripstop: dat scheurt niet of nauwelijks.

Stap 2

Nu kan je de tent in elkaar naaien. Het stikken van lichtgewicht stof is een hele uitdaging! Oefen daarom eerst op een klein stukje stof. Gebruik voor het stikken van de naden een specifieke techniek: de vlakke kapnaad. Zo krijg je een waterdichte naad.

Stap 3

Trek eropuit om je tent te testen. Zijn de tentopeningen praktisch? Komt er geen regen binnen via de tentstokken? Kan je tent tegen een windvlaag? Voer optimalisaties uit waar nodig.

Stap 4

Nog één taak: het waterdicht maken van de naden. Je spant het tentdoek strak en smeert de naden in met siliconen. Na 8 tot 10 uur drogen is de tent klaar voor gebruik.

Materiaal:

Ik gebruikte de stof ripstop Nylon tentfabric silicone coacted, 20den, 36gr/sqm en wandelstokken Black Diamond trekkingpoles Distance FLZ als tentstok.

 

Gepubliceerd op maandag, juni 12, 2023

Delen