Onder zeil in minder dan 5 minuten

Slapen in een tent: heerlijk! Alleen dat opzetten… Of het nu op een trektocht, kampeervakantie of op een festivalterrein is, het blijft een klus. Gelukkig bestaan er steeds meer innovatieve technologieën die het leven van tentlovers een pak gemakkelijker maken.

We kennen ze allemaal: de klassieke pop-up tent die dankzij het veermechanisme als een duiveltje uit een doosje uit de verpakking springt. Het terug opvouwen gaat na wat oefenen meestal ook redelijk vlot; het is vooral een kwestie van het kunstje onder de knie te hebben. 

De Galiano 2 van Coleman is zo’n klassieker: lichtgewicht, makkelijk in te klappen én in de opbergtas te krijgen.  Het nadeel is -zoals bij de meeste pop-up tentjes - dat die verpakking groot en rond is. Ondanks het lichte gewicht stop je deze tent niet zomaar in je rugzak voor een trektocht. Pluspunt is dan weer het openklapbare dak: dat geeft je het gevoel dat je echt onder de sterren slaapt; helemaal niet dat claustrofobische gevoel dat je vaak hebt in compacte tentjes. Een heerlijk tentje voor een spontane, zomerse nacht onder de sterren.

Touwtje trekken

Decathlon is gekend om de 2 Seconds-tenten. In tegenstelling tot de oudere tenten waarbij je daarna wel een half uur spendeerde om ze weer op te ruimen, is het met de exclusieve EASY-technologie even eenvoudig om deze tent af te breken als ze op te zetten. Je haalt de tent uit de opbergtas, trekt aan de handvaten en de touwen trekken de stokken op de juiste plaats: je tent krijgt op miraculeuze wijze vorm. Even vastpinnen en klaar. Met één druk op de knop haal je de spanning van de tent en vouwt alles weer bij elkaar. Je hoeft er zelfs niet bij na te denken.

Koel & donker

De Fresh & Black technologie met het 4-laags buitenzeil zorgt ervoor dat het heerlijk koel en donker in de tent blijft. Handig als je op een festival wil uitslapen, maar ook als je je kinderen op tijd in bed wil terwijl het buiten nog licht is. De twee deuren zorgen voor een optimale verluchting als het ’s avonds afkoelt. Ook in de Qeedo Ash Dark Series geniet je van een donkere en koele nachtrust, zelfs als het buiten klaarlicht en warm is.

Het Quick-up systeem van Qeedo werkt zoals een paraplu, waarbij je van bovenaf spanning op de tentstokken zet. Ook hier geldt: openvouwen, klikken en vastzetten.  Het gaat net een tikkeltje minder snel dan de EASY-technologie (zowel opzetten als afbreken) en je moet je wat uitrekken omdat het mechanisme in het puntje van de tent zit, maar in vergelijking met een traditionele tent is dit nog altijd verbazingwekkend snel.  Deze tweepersoonstent voelt met zijn 1m40 hoogte enorm ruim aan. Je zit comfortabel rechtop om te schuilen voor een plensbui en dat maakt deze tent ook geschikter voor een langere kampeertocht. Door de ene deuropening en het donkere zeildoek lijkt het alsof je in een cocon zit, afgeschermd van de andere kampeerders.

Multifunctioneel genoeg?

Moet je dan voor elke gelegenheid een andere tent hebben? Een zomers logeerpartijtjes in de tuin, een festival, een weekje kamperen of er een paar dagen op uit trekken met de rugzak… Helaas: de perfecte tent voor elke gelegenheid bestaat niet, het is dan kwestie van prioriteiten stellen.  Zo is de Vaude Taurus 2 is een multifunctioneel tentje voor beginnende kampeerders en trekkers. Ja, je hebt nog steeds stokken die je zelf in het doek moet schuiven, maar de binnen en buitentent hangen aan elkaar vast, zodat het opzetten ook hier kinderspel is. 

Dat minuutje meer of minder maakt ook het verschil niet. Bovendien is de tent tocht nog licht genoeg om ze ook in je rugzak mee te nemen voor een trektocht. Het is een kwalitatief, wind- en waterproof tentje dat jarenlang meegaat, weliswaar zonder innovatief opzetsysteem en met beperkte ruimte. Met z’n tweetjes wordt het hier wel enorm knus, je slaapmatjes liggen aan het voeteneind zelfs over elkaar. Ach, you cannot have it all.

 

Meer ruimte, meer gewicht…

De slaapbreedte in een gemeenschappelijke tent zit meestal rond de 60-70 cm per persoon, de afmeting van de meest courante slaapmatjes.  Wil je in je tent ook je rugzak of meer spullen kwijt, dan koop je beter een kampeertent met een extra slaapplek.  Uiteraard gaat dat altijd ten koste van het gewicht en de afmetingen van je tentzak. Zorg er in elk geval voor dat je matjes en tent qua ruimte op elkaar zijn afgestemd.

Wind- en waterdicht?

Ga je naar een bestemming waar je met grillige weersomstandigheden kunt te maken krijgen?  Kies dan voor tent met een goede waterdichtheid. Voor een betrouwbare bescherming tegen regen moet een tent een waterkolom van minstens 2-3000 mm hebben.  Getapete naden zijn essentieel om ervoor te zorgen dat er geen regenwater je tent binnendringt. Ook genoeg ventilatie is belangrijk, zeker in een kleine tent heb je snel condensvorming.  Hou dus niet krampachtig alles dicht, maar verlucht voldoende.

Oefening baart kunst

De eerste keer dat je een nieuwe tent opzet, is het meestal een beetje zoeken. Bespaar jezelf de stress en oefen al eens thuis. Gewoon een keertje in- en uitpakken, zodat je op je bestemming als een volleerd kampeerder je tent uitpakt... En zo’n nachtje kamperen in je eigen tuin kan ook heerlijk zijn!

Gepubliceerd op vrijdag, oktober 27, 2023 door Kelly Mortelmans

Delen