Corona en kamperen in Europa

Het Belgische verbod op Europese vakantiereizen is al opgeheven, maar onder welke voorwaarden ben ik nu echt welkom? En hoe reis ik met het Europese corona-certificaat?

De corona-epidemie is op zijn retour, bijna overal in Europa is de situatie verbeterd, maar het gevaar is niet verdwenen; een nieuwe golf ligt op de loer. Reizen blijft een risico voor meer virusverspreiding. 
Daarom zijn er nog altijd reisbeperkingen en andere maatregelen die moeten helpen om nieuwe virusverspreiding te voorkomen en de pandemie blijvend te bedwingen. 
Kampeer-reizen zijn mogelijk, maar naar het buitenland vaak nog met inreis-voorwaarden, en soms ook met quarantaine- of testvereisten bij terugkeer in België.
De campings en de vakantieparken zijn open, soms enkel na reservatie.

Het Europees coronacertificaat vergemakkelijkt de toegang tot -én de terugkeer uit- je vakantieland, zeker voor mensen die volledig gevaccineerd zijn. Maar de regels kunnen nog steeds verschillen van land tot land, en kunnen ook veranderen. 
De besmettingscijfers zorgen er tevens voor dat je in sommige landen ter plaatse nu ook een geldig coronacertificaat moet kunnen tonen voor toegang tot plaatselijke horeca, musea of attracties.
Informeer je voor je vertrekt!

Meer info over het coronapaspoort 

Het virus zelf neemt helaas geen vakantie; voorzichtigheid blijft nodig, ook op je kampeervakantie.

Hier vind je steeds actuele info voor je gezins-kampeerreizen in ons eigen binnenland en in de ons omringende landen, met de nodige links om up-to-date te blijven.

Laatste update:  18 oktober 2021 

Samengevat: 

In ons binnenland

Campings en vakantieparken zijn open, kamperen aan de kust, in het binnenland of in de Ardennen is volop mogelijk. 

Ook daguitstappen in buitenlucht zijn toegestaan. 

En er zijn nog een klein aantal corona-beperkingen, in de horeca bvb: verplicht mondmaker gebruiken bij verplaatsingen in de zaak, of qua zwem- en sportinfrastructuur (oa reserveren kan verplicht zijn). In Brussel en in Wallonië kan bij toegang tot attracties en horeca een geldig Covid Safe Ticket gevraagd worden.  
Ook voorzorgsmaatregelen van handhygiëne, sociale afstand houden, mondmaskerplicht in openbare ruimten als je de veiligheidsafstand niet kan garanderen blijven aanbevolen, en quarantaine bij ziekte blijft verplicht.  

We kunnen reizen en kamperen met ons gezin, eventueel aangevuld met extra knuffelcontacten, niet noodzakelijk uit hetzelfde gezin.  Een vakantiehuisje huren, onbeperkt samen met anderen, kan eveneens.

En naar het buitenland? 

Toeristische reizen binnen Europa zijn toegestaan, maar voorzichtigheid blijft geboden. 
Je zult zowel rekening moeten houden met bepalingen om je vakantieland binnen te mogen reizen, als met verplichtingen eventueel als je terugkeert in België uit een land met hoog besmettingsrisico of uit een land of streek waar de besmettelijker virusvarianten woekeren. Als in ons eigen land de besmettingscijfers opnieuw zouden stijgen kunnen de andere landen de inreis-regels voor ons verstrengen! En eenmaal ter plaatse wordt ook steeds meer het coronapas gevraagd voor toegang tot bvb horeca, musea, attracties.

Je kan met het coronapaspoort zonder extra test- of quarantaineplicht vrij je vakantieland inreizen én meestal ook ongehinderd terugkeren naar België.
Voor de anderen zal er wel nog minstens een testverplichting blijven, met een PCR-test van max. 72 u oud, of een sneltest van max 48 u oud. Het invullen van de Passenger Locator Form bij terugkeer is voor iedereen, met of zonder coronapas, ook steeds verplicht!

Terugkeren uit je vakantieland

 • Elk land krijgt een kleurcode toegewezen volgens de besmettingsrisico's ter plaatse en de aanwezigheid van de besmettelijke virusvarianten. In landen met code rood is het besmettingsrisico hoog; groene gebieden zijn relatief veilig om naar toe te reizen, in oranje gebieden is er een matig risico: zie de overzichtskaart van ECDC, of de lijst van de landen en regio's. Landen kunnen de code 'donkerrood'  krijgen als er besmettelijker virusvarianten woekeren.
  Bemerk dat er in Centraal-Europa nog steeds landen of streken zijn die code groen of oranje hebben, wat betekent dat er geen quarantaine- en testplicht bij terugkeer is. In Zuid-Europa daarentegen kleurt de kaart volledig rood.
  - Bij terugkeer in België bepaalt namelijk de rode kleurcode van het vakantieland  dat iedereen ouder dan 12 jaar zonder bewijs van volledige vaccinatie of bewijs van genezing bij terugkeer zich moeten laten testen: ofwel juist voor de terugreis met een test in je vakantieland afgenomen, ofwel op de eerste dag na aankomst in België. Je moet in quarantaine in afwachting van je testresultaat. 
  Woon je in het Brussels Gewest, dan wordt de quarantainebepaling strenger, zie verder.

  - Of keer je terug uit een land of streek met een dominante aanwezigheid daar van een besmettelijker virusvariant: je kan in quarantaine moeten, met inbegrip van 2 verplichte tests (op dag 1 en dag 7 na terugkeer), ook al heb je een coronapas met bewijs van volledige vaccinatie!
   
 • Sedert de invoering van de Europese coronapas, is de testverplichting en quarantaineplicht bij terugkeer uit een rode zone weggevallen, als op je coronapas een bewijs staat van volledige vaccinatie (2 prikken) dat meer dan 2 weken oud is, of een recent bewijs dat je de ziekte hebt doorgemaakt
 • En, als 'noodrem', kan elk land (ook België) in principe bij inreizen en terugkeren uit een donkerrode zone 'met zeer hoge besmettingsgraad' of met gevaarlijke virusvarianten steeds een quarantaine van 10 dagen opleggen en 2 PCR-tests na terugkeer (ic op dag 1 of 2 en op dag 7), ook al ben je volledig gevaccineerd. Het invullen van een Passenger Locator Form blijft daarom verplicht voor iedere terugkeerder die langer dan 48 u in het buitenland verbleef.
 • Heb je geen coronapas, of ben je niet volledig gevaccineerd, dan is bij je terugkeer uit een rode zone een PCR-test nodig (op dag 1 na je terugkeer) , en minstens 1 dag quarantaine in afwachting van je testresultaat. Die PCR-tests is gratis indien je nog niet eerder de kans kreeg voor een volledige vaccinatie.
  Vanaf 17 sept is er hierin een verstrenging voor inwoners uit het Brussels Gewest die terugkomen uit een rode zone binnen de Europese Unie of het Schengengebied, en niet tegen corona gevaccineerd zijn of geen herstelcertificaat hebben: zij moeten 10 dagen verplicht in quarantaine, naast de verplichte tests op dag 1 en dag 7 na terugkeer.
  Deze maatregel is bedoeld om de stijgende ziekenhuisopnames in Brussel een halt toe te roepen.

Inreizen in je vakantieland

 • In veel landen zijn we op vakantie welkom onder strikte inreis-voorwaarden: denk aan een verplichte negatieve PCR-coronatest, aan een bewijs van volledige vaccinatie of een bewijs van recent herstel van de ziekte (aantoonbaar op je coronapas), als vrijgeleide bij binnenkomst.
  Maar er zijn ook landen die geen voorwaarden meer stellen: Luxemburg bvb, of Spanje, Duitsland, ... 
  Sommige landen zijn dan weer strenger dan gemiddeld.  Het aantal landen waar de pandemie weer aan kracht wint neemt toe. 
  De situatie evolueert voortdurend, het blijft dus van belang voor alle afreizen op Reopen.Europe en op de website van Buitenlandse Zaken vooraf de geldende inreis-regels van het land waar je naar toe wil of wil doorreizen te checken. Coronapas of niet, elk land beslist onder welke voorwaarden het binnenkomende toeristen ontvangt. Op de website Reopen.Europe check je dat eenvoudig door je reisplan -met doorreislanden!- in te voeren.
 • Het kan zijn dat je aangewezen blijft op het bewijs van een gepaste PCR-test of sneltest (antigeentest). Voor zo'n reis-tests ga je naar een privé-labo of naar een ziekenhuislabo of testcentrum voor reizigers ( lijst ), niet naar je huisarts. 
  Deze -eventueel gratis- reizigerstest aanvragen kan op Mijngezondheid.belgië.be, inloggen met je identiteitskaart of Itsme-app, voor het aanvragen van zo'n test voor een kind de Kids-ID van dat kind. 
  Het systeem geeft automatisch aan of je recht hebt op een gratis test, en biedt je meteen de mogelijkheid om die te reserveren in een centrum naar keuze. 
  De testuitslagen zullen alleen digitaal beschikbaar zijn, zo'n 24 a 36 uur na de afname. Denk bij het reserveren na over het juiste testtijdstip, niet te vroeg (de testuitslagen zijn maar een beperkte tijd geldig), maar ook niet te laat.
  Het resultaat van je PCR-test kan je raadplegen op myhealthviewer.be of via de CovidSafeBE-app. Alleen wie nog geen kans kreeg om zich volledig te laten vaccineren heeft recht op max. 2 gratis PCR-tests, vanaf 1 juli. 

Eenmaal ter plaatse:

Bij Buitenlandse Zaken zie je per land ook de coronamaatregelen ter plekke: de doorreisverboden, mondmaskerplicht, avondklok, horeca-beperkingen, edm. 
De campings zijn, zo goed als allemaal, open, je checkt dat best bij ANWB-reisadviezen per land, in de rubriek 'Faciliteiten'. In Oostenrijk bvb eisen ze soms een geldige coronapas voor toegang tot de camping, of in Frankrijk voor toegang tot de gemeenschappelijke voorzieningen.  

Hier een resumé van de actuele inreis-bepalingen en de plaatselijke maatregelen in enkele kampeervakantielanden:

 • Frankrijk
  - kleurcode oranje, groen in het westen en het noorden; er zijn geen rode zones meer op het Franse vasteland en in Corsica 
  - Voor inreizen en ook op doorrit: indien je volledig gevaccineerd bent (minimum 2 weken; 4 weken indien met vaccin Johnson & Johnson) : geen PCR- noch antigeentest en geen quarantaine nodig.
  Indien je (ouder dan 11 jaar) niet volledig gevaccineerd bent: een negatieve PCR- of antigeentest van minder dan 72 uur is nodig, geen quarantaine. 
  Ook een bewijs van herstel, max. 6 maand oud, wordt aanvaard.
  Daarenboven moet iedereen +12 jaar een verklaring op eer bijhebben, waarin hij verklaart geen symptomen te hebben bij inreizen.
  Voor Corsica moet je een Europees coronapas hebben, of, voor iedereen boven 12 jaar, het resultaat van een PCR-test van minder dan 72 uur oud of een antigeentest van minder dan 48 uur oud. 
  Daarnaast zal de transportmaatschappij bij het inschepen een verklaring op eer(externe link) vragen. U moet het document afdrukken en ondertekenen. In dit document verklaart u dat u geen symptomen van infectie met COVID-19 vertoont, dat u geen bevestigd COVID-19-geval bent, en dat u voor zover u weet de laatste veertien dagen voor de reis geen contact heeft gehad met een bevestigd geval.
  - Terrassen, horeca, winkels, musea en attracties zijn open, vaak met reservering. In publieke binnenruimten is er een mondmaskerplicht voor iedereen ouder dan 11 jaar; er is geen avondklok. 
  - Vanaf 21 juli kan men voor iedereen ouder dan 12 jaar een geldige coronapas (met ofwel recente negatieve test (max 48 u oud), bewijs van volledige vaccinatie of bewijs van genezing) eisen voor bezoek aan musea, pretparken en zwembaden, en vanaf 9 augustus ook voor restaurants, cafés, terrassen, winkelcentra, vliegtuigen, enz.; niet voor toegang tot de camping-terreinen, maar wel voor de horeca en de zwembaden op de campings. 
  De Belgische coronapas (op de app Covidsafe) kan daarvoor worden gebruikt. Je moet je desnoods terplaatse laten testen, in een apotheek bvb, of in testtentjes die hier en daar zijn opgesteld. Een lijst met testcentra is te vinden op sante.fr
   
 • Nederland
  - kleurcode oranje, rood in Limburg
  - iedereen ouder dan 12 jaar heeft een coronabewijs nodig bij inreizen voor een verblijf langer dan 12 u, met daarop ofwel een vaccinatie-attest, een attest van genezing of een geldige PCR-test van max 48 u oud of een sneltest van max 24 u oud. 
  Doorreizen zonder deze formaliteiten is wel toegestaan. 
  - De coronamaatregelen zijn soms minder strikt dan die in ons land; zo is er geen mondmaskerplicht bij winkelen meer, 1.5 m afstand houden blijft wel aanbevolen. De terrassen, horeca, dierentuinen, attracties, musea zijn open.
  Vanaf 25 sept. is er in horeca, bioscoop en theater voor iedereen boven 13 jaar een verplichte coronapas ingevoerd. De anderhalvemeter-maatregel en de mondmaskerplicht zijn dan wel wegvallen.
   
 • Groot-Brittannië
  Het land kent momenteel een ingewikkelde reglementering, zie voor meer detail de site van buitenlandse zaken, en de sites van de resp. deelstaten.
  De code is 'rood'.
  - bij binnenkomst in Engeland:
  a. moeten mensen die volledig gevaccineerd zijn
  1. een recent online Locator Form ingevuld hebben,
  2. een reservatie en betalingsbewijs bijhebben voor een test op dag 2 van je verblijf in Engeland. Kinderen jonger dan 4 jaar zijn vrijgesteld van deze testen.
  b. mensen die niet volledig gevaccineerd zijn (dit zijn de regels bij binnenkomst in Engeland; voor Wales, Schotland en N-Ierland, zie verder).

  1. een recente PCR-test voor vertrek bijhebben: max. 72 u oud bij binnenkomst indien het een PCR-test is, of 48 u oud voor een antigeentest. Kinderen jonger dan 10 jr moeten geen testbewijs hebben.
  2. een reservatie op zak hebben voor testen op dag 2 en dag 8 van het verblijf (kinderen van 4 jaar en jonger hoeven die testen niet te doen).
  3. 10 dagen in quarantaine blijven op je verblijfadres
  In Wales, Schotland en Noord-Ierland wordt geen onderscheid gemaakt tussen gevaccineerden en anderen; daar geldt voor iedereen de strengste voorwaarden: zie hierboven de regels voor niet-gevaccineerden. 
  - Ter plaatse:
  Er zijn geen maatregelen meer in Engeland, wel nog in Schotland, Wales en N-Ierland. 
   

 • Ierland: 
  kleurcode rood 
  - Een ingevuld Passenger Locator Form is nodig en een Europese coronapas met bewijs van vaccinatie, of bewijs van genezing of bewijs van negatieve PCR-test (max 72 u, voor iedereen ouder dan 12 jaar) worden aanvaard als toegangspas.
  - De minimum sociale afstand bedraagt 2 meter tussen 2 personen. Het dragen van een mondmasker is verplicht op het openbaar vervoer en in handelszaken.
  Horeca buiten (terrassen) is open en ook de pubs (binnen), hiervoor kan men wel je coronapas vragen.
   
 • Duitsland
  -
  kleurcode rood, behalve in Schleswig-Holstein: code oranje
  - Inreizen:
  iedereen ouder dan 12 jaar moet ofwel een recente negatieve test kunnen voorleggen (een PCR-test mag niet ouder zijn dan 72 uur, een antigeentest max 48 u), of een bewijs van volledige vaccinatie of een bewijs van genezing.
  - De situatie kan verschillen per deelstaat; hier een overzicht van die bepalingen per deelstaat (zie de externe linken).
  - Sinds 23 augustus moet je aantonen dat je gevaccineerd, genezen of getest bent, als je binnen wil in bijvoorbeeld de horeca, bij de kapper en in het theater.
  Buiten op een terrasje kan op veel plaatsen zonder bewijs. 
  In de stad Hamburg mag enkel wie gevaccineerd of genezen is de horeca binnen. Een negatieve test volstaat daar dus niet.
  - de mondmaskerplicht is er strenger dan bij ons: op openbaar vervoer, in openbare gebouwen, bij verplaatsingen binnen in horeca-zaken en in winkels bvb. zijn stoffen maskers en wegwerpmaskers soms niet toegestaan maar enkel de medische FFP2-maskers of chirurgische maskers, verplicht voor iedereen vanaf7 jr. 
  Campings zijn open, men eist een coronapas (of recente test) voor iedereen ouder dan 6 jaar. 
 • Denemarken
  - code oranje of groen; rood enkel op de Faroer-eilanden. 
  - Wij kunnen met ons Europees digitaal COVID-certificaat met daarop een een vaccinatiebewijs/herstelbewijs/negatieve test inreizen en/of doorreizen, onder deze voorwaarden:
  a. Volledig gevaccineerden en mensen met een attest van genezing kunnen vrij inreizen.

  b. Niet-gevaccineerde of niet-immune personen uit België kunnen met een PCR-test van maximaal 72 uur oud of een antigeentest van maximaal 48 uur oud naar Denemarken reizen. Deze reizigers moeten zich na aankomst opnieuw laten testen met een snelle antigeen-test, en ter plaatse wachten op het resultaat alvorens verder te reizen.
  Minderjarigen zijn vrijgesteld als ze meereizen met hun ouders die volledig gevaccineerd zijn of een herstelbewijs hebben.
  - Ter plaatse zijn er praktisch geen coronamaatregelen meer., enkel nog in de luchthavens.
   

 • Noorwegen
  - code oranje of groen, behalve in Oslo  & Viken, Trondelag en Noord-Noorwegen: code rood
  - vakantiereizen zijn voor ons toegestaan mits we een coronapas kunnen tonen met daarop een certificaat van volledige vaccinatie (minstens 1 week oud voor vaccins met dubbele prikken, 3 weken oud voor vaccin Johnson & Johnson), of een certificaat van herstel van COVID-19. (max 6 maand oud). 

  Niet-gevaccineerde personen moeten: 
  - zich digitaal registreren via reg.entrynorway.no(externe link)  Deze registratie kan ten vroegste 72 uur voor uw aankomst ingevoerd worden.
  - Een verplichte test afleggen onmiddellijk aan de grens.
  - verplicht in thuisquarantaine gedurende minstens 3 dagen. Bij een negatief resultaat na een nieuwe verplichte PCR-test, genomen op dag 3 van de quarantaine, mag men de quarantaine verlaten. Op het traject tussen de grensovergang en de plaats van quarantaine dient u een gezichtsmasker te dragen.

  Ook niet-gevaccineerde minderjarige kinderen (onder de 18 jaar) die reizen met ouders kunnen naar Noorwegen reizen zonder quarantaineverplichting. Zij moeten wel een test afleggen bij aankomst. De bijkomende test na drie dagen is aanbevolen. Ook is er een verplichte registrering, zoals voor de volwassenen.
  - Ter plaatse:
  Mondkapje is verplicht voor iedereen boven 12 jr op openbaar vervoer en in winkels. Horeca is open, met een registratieplicht.

 • Zweden
  - code oranje of groen
  - Enkel toegankelijk voor reizigers met een coronapas met daarop ofwel een vaccinatiecertificaat (minstens 2 weken oud), een negatief COVID-testresultaat van max 72 u oud (in het Engels, Frans, Zweeds, Noors of Deens), of een certificaat met bevestiging van het herstel van COVID-19; deze beperkingen zijn er niet voor jongeren -18 jaar.
  Vrij doorreizen naar een ander land is niet toegestaan.
  - Horeca is open, net als sommige musea en attracties. Er is geen algemene mondmaskerplicht meer. 
   
 • Luxemburg
  - code rood
  - toegankelijk per auto zonder enig test- of vaccinatiebewijs, zowel voor inreizen als doorreizen
  - ter plaatse: horeca is open, attracties en musea ook; er is  mondmaskerplicht in publieke binnen- en buitenruimten voor iedereen ouder dan 6 jaar, in buitenruimte voor iedereen ouder dan 12 jaar, vooral wanneer de veiligheidsafstand niet haalbaar is of wanneer de groep meer dan 10 personen telt.
  In sommige horeca controleert men de coronapas, en daar zijn er dan geen coronamaatregelen binnen, bij de andere wel, oa mondmaskerplicht bij verplaatsingen in de zaak, beperkt gezelschap per tafel, edm.
   
 • Oostenrijk
  -
  code rood, muv Burgenland, Voralberg en Tirol: code oranje
   - Een negatieve antigeentest (max 48 u oud) of PCR-test (max 72 u oud) bij aankomst, of een certificaat van gedeeltelijke of volledige vaccinatie (minstens 3 weken oud) of een certificaat van herstel (max 6 maand oud) telt als toegangsbewijs tot het land. Kinderen onder 12 jaar zijn vrijgesteld van de testverplichting.
  Zonder een van deze 3 toegangsbewijzen is er een digitale registratieplicht voor afreis, uitgezonderd als je enkel op doorreis bent.
  - Coronaregels verschillen per deelstaat en kunnen er strenger zijn dan bij ons, bvb  op openbaar vervoer en in winkels zijn stoffen maskers niet toegestaan, enkel de medische FFP2-type maskers, die zijn er verplicht voor iedereen + 14 jr. Voor kinderen tussen de 6 en 14 jaar voldoet een gewoon mondkapje. 
  Bars, restaurants, musea, attracties en ook campings zijn enkel toegankelijk na registratie én met een coronapas, met daarop een bewijs van vaccinatie (met minstens 1 prik) , of een recent negatief testbewijs van max 24 u oud, of een bewijs van een recente corona-infectie (max 3 maanden geleden).
   

 • Zwitserland
  - code rood in: Oost-Zwitzerland, Glarus, Schaffhausen, Appenzell Ausserrhoden, Appenzell Innerrhoden, St. Gallen, Graubünden, Thurgau, Centraal-Zwitzerland, Luzern, Uri, Schwyz, Obwalden, Nidwalden, Zug
  - Reizigers moeten op voorhand een aankomstformulier invullen.
  Reizigers vanaf 16 jaar oud die niet volledig werden gevaccineerd of niet volledig genezen zijn van COVID-19, moeten bij binnenkomst in Zwitserland een negatief testresultaat voorleggen. Bovendien moeten deze personen tussen vier en zeven dagen na aankomst opnieuw een test afleggen.
  Mensen met een bewijs van herstel van Covid of met een bewijs van volledige vaccinatie kunnen zonder test binnenreizen.
  - Ter plaatse is er geen avondklok, terrassen zijn open, evenals attracties en musea.
  Er is een mondmaskerplicht vanaf 12jaar, in publieke binnenruimtes, op openbaar vervoer en in winkelstraten.
   
 • Kroatië
  - code rood  
  - Inreizen kan vanuit Vlaanderen, na het invullen van het registratieformulier, met het digitaal coronacertificaat met daarop ofwel een negatief PCR-testresultaat niet ouder dan 72 uur, of een antigeentestresultaat niet ouder dan 48 uur; of een bewijs van volledige vaccinatie voor de personen die twee dosissen van een vaccin hebben ontvangen (Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Gamaleya of Sinopharm), niet ouder dan 365 dagen of gevaccineerd met een vaccin waarvan maar één dosis wordt toegediend, minstens 14 dagen voor binnenkomst in Kroatië; of een certificaat waarin wordt bevestigd dat je van een COVID-19-infectie bent hersteld
  Kinderen onder 12 jaar zijn vrijgesteld van testen of quarantaine.
  Ook een bewijs van gedeeltelijke vaccinatie kan worden aanvaard, zie.
  - Er zijn relatief weinig coronabeperkingen ter plekke: horecaterrassen en attracties zijn open, er is geen avondklok; er is een mondmaskerplicht in alle publieke binnenruimtes en buiten bij drukte. De campings zijn nog niet allemaal open.
   
 • Tsjechië:
  - code oranje 
  - Iedereen moet voor aankomst het Public Health Passenger Locator Form op deze website invullen en de QR-code Passenger Card tonen als daarom wordt gevraagd aan de grens of na aankomst. Je ontvangt deze QR-code nadat je het Public Health Passenger Locator Form hebt ingevuld. 
  -Toegang tot het land kan voor mensen die volledig gevaccineerd zijn (minstens 14 dagen) met een Coronapas met daarop een geldig bewijs van die vaccinatie.
  -Ben je niet volledig gevaccineerd en reis je per bus, trein of vliegtuig dan is een negatieve PCR-test van max 72 u of een antigeentest van max 48 u oud nodig. Er is geen testverplichting voor kinderen jonger dan 6 jaar. 
  Eens in Tsjechië dient er ten vroegste op de 5de dag en ten laatste voor de 14de dag na binnenkomst van het land een PCR-test afgenomen te worden. Er is een quarantaineplicht tot het resultaat bekend is. 
  - Ter plaatse is een medisch mondmasker type FFP2 verplicht vanaf 15 jaar in openbaar vervoer, winkels en alle openbare gebouwen. Voor kinderen tussen de 2 en 15 jaar is een gewoon mondkapje voldoende.
  Voor toegang tot horeca kan je digitale coronapas of een recente negatieve PCR-test gevraagd worden.
   
 • Hongarije:
  - code groen of oranje, muv Budapest, Pest, Noord-Hongarije: code rood  

  Budapest, Pest, Northern Hungary, Noordelijke en Zuidelijke Grote vlakte. 
  - De grenzen zijn open voor Belgische vakantiegangers met een digitaal Europees Coronacertificaat (met bewijs van volledige vaccinatie, of een bewijs van herstel van Covid), of met een negatief resultaat voor een test die minder dan 72 uur geleden is uitgevoerd.

  - Mondmaskerplicht is zo goed als afgeschaft, alle faciliteiten zijn open.

 • Slovenië:
  - code rood
  - toegang tot het land, ook voor doorreizen, is enkel mogelijk met: 
  1. een negatieve PCR-test op voorwaarde dat er niet meer dan 72 uur zijn verstreken sinds de test is afgenomen; 
  2. een negatieve snelle antigeentest, op voorwaarde dat er niet meer dan 48 uur zijn verstreken sinds de test is genomen;
  3. een certificaat van herstel (een certificaat van positief PCR-testresultaat, dat meer dan tien dagen oud is, maar niet meer dan zes maanden oud, of een medisch certificaat dat bevestigt dat de persoon is hersteld van COVID-19 en dat er niet meer dan zes maanden zijn verstreken sinds het begin van de symptomen; 
  4. een vaccinatiecertificaat waaruit blijkt dat :
  - ten minste 7 dagen zijn verstreken sinds de tweede dosis van vaccin door BioNTech/Pfizer,
  - ten minste 14 dagen zijn verstreken sinds de tweede dosis van het vaccin Moderna,
  - ten minste 21 dagen zijn verstreken sinds de eerste dosis van het vaccin AstraZeneca,
  - ten minste 14 dagen zijn verstreken sinds de dosis van het Janssen-vaccin door Johnson & Johnson,
  Kinderen jonger dan 15 jaar zijn van deze inreisvoorwaarden vrijgesteld.
  5. Kom je per schip of vliegtuig het land binnen, dan heb je ook een digitaal PLF-formulier nodig.
  - Mondmaskers zijn verplicht voor iedereen + 6 jaar: in alle openbare binnenruimtes, in het openbaar vervoer, indien een afstand van ten minste 1,5 meter niet wordt aangehouden en in persoonlijke voertuigen. 
  In horeca en bepaalde winkels kan men een coronapas eisen.
   
 • Polen:
  - code oranje of groen muv Lublin & Podlaskie: rood 
  - het land is toegankelijk na ofwel een bewijs van een negatieve covid-test (PCR-test of antigeentest), afgenomen binnen de 48 uur voor aankomst of indien men gevaccineerd is met een goedgekeurd vaccin. Het bewijs van vaccinatie moet in het Engels of Pools opgesteld zijn.
  In de andere gevallen is er een quarantaineplicht van 10 dagen bij aankomst. 
  Kinderen jonger dan 12 jaar die een negatief testresultaat hebben bij binnenkomst, zijn vrijgesteld van extra test- en quarantainevoorschriften. 
  - Er is geen avondklok, winkels en musea zijn open. Er is een mondmaskerplicht voor iedereen ouder dan 6 jaar in publieke binnenruimten, en een coronapas of een recente negatieve test kan geëist worden voor toegang tot horeca, evenementen en attracties.
   
 • Italië 
  - code oranje of groen; enkel Toscane en Marche hebben nog code rood
  - Binnenkomen kan: 
  1. met een negatieve test PCR of sneltest, maximaal 48 u oud, voor iedereen ouder dan 6 jaar,
  2. met een bewijs van volledige vaccinatie, minimaal 14 dagen voor aankomst. Geldigheid: 9 maanden. 
  3. met een bewijs van herstel van COVID-19: een attest afgeleverd door het ziekenhuis of door een huisarts. Geldigheid: 6 maanden.
  Kinderen minder dan 6 jaar zijn steeds vrijgesteld van deze attesten.
  4. Een ingevuld Passenger Locator Form is verplicht voor iedereen die binnenreist.
  5. Bij aankomst op Sicilië is voor iedereen, naast de coronapas, ter plekke een gratis test verplicht.
  - Musea en horeca zijn open, soms op afspraak. In publieke binnenruimtes en op openbaar vervoer is er een mondmaskerplicht voor iedereen ouder dan 6 jaar, op Sicilië ook in de buitenruimtes. 
  Campings zijn open, reserveren vooraf is nodig.
  - Een  coronapas is nodig voor toegang tot zwembaden, wellness en fitness, sportwedstrijden, horeca, musea en attracties. Maar anders dan in de andere landen zal ook een bewijs van een onvolledige vaccinatie (dit is dus na de eerste prik van een vaccin dat uit 2 prikken bestaat) worden aanvaard, mits dat het meer dan 15 dagen geleden is.
   
 • Spanje (vasteland)
  - code rood in Castilië-La Mancha; de andere regio's hebben code groen of oranje
  - Het land binnenkomen kan, mits iedereen ouder dan 12 jaar, een recente negatieve PCR-test (max 72 u) of een negatieve antigeentest (max 48 u), of een bewijs van volledige vaccinatie, of een bewijs dat je de laatste 6 maanden Covid hebt doorgemaakt, kan tonen. Deze attesten moeten opgesteld zijn in het Frans, Duits, Engels of Spaans. Het Europees Covid-certificaat wordt hiervoor aanvaard.
  Kom je per vliegtuig, dan moet vooraf ook dit formulier worden ingevuld; per boot dit formulier
  - Ter plaatse kunnen er meer of minder corona-beperkingen zijn, de situatie verschilt van streek tot streek. Horeca, attracties, musea, stranden: meestal open, soms met beperkingen. Plaatselijk kunnen er beperkingen zijn in discotheken en nachtclubs, in Catalonië zijn ze dicht. 
  Ook kan er een geldig coronacertificaat geëist worden voor toegang tot horeca en evenementen. 
  Een mondmasker is in binnenruimtes verplicht en ook buiten als je de veilige afstand niet kan houden, voor iedereen + 6 jaar.
 • Portugal
  - vasteland: volledig code oranje 
  - Portugal is voor Belgen die per vliegtuig reizen, toegankelijk voor met een negatieve PCR-test (vanaf de leeftijd van 12 jaar) van max 72 u oud, opgesteld in het Engels, of een antigeen-sneltest van max 48 u, of met een Europees coronapaspoort met daarop een geldig vaccinatieattest of een attest van herstel van de ziekte. Ook een ingevuld reisformulier heb je nodig indien per vliegtuig reist.
  Voor reizigers per trein of auto zijn er geen inreisvoorwaarden.
  - Er zijn wat corona-beperkingen ter plaatse en ze verschillen van streek tot streek: alles is wel open. Er zijn ook beperkingen op het aantal mensen dat samen mag zijn, evenals een mondmaskerplicht voor alle + 10 jarigen op publieke binnen- en buitenplaatsen, als de veilige afstand niet gegarandeerd is en op openbaar vervoer. 
  Overal in het land kan een geldige coronapas gevraagd worden voor toegang tot hotels, horeca en cultuur; een recent bewijs van negatieve test, ook zelftest, wordt hiervoor aanvaard. Kinderen -12 jaar zijn hiervan vrijgesteld. 
   
 • Griekenland ​​​​​​
  - code rood in Oost Macedonië, Thrace, Centraal Macedonië, West Macedonië, Thessaloniki, Ionische Eilanden, Peloponnesus, Centraal Griekenland ; oranje in de andere gebieden.  
  - Toegankelijk met een bewijs van volledige vaccinatie of - voor iedereen ouder dan 6 jaar- een negatieve PCR-test van max. 72 u oud, een negatieve snelle antigeentest van max 48 u voor aankomst, of als je kunt aantonen dat je tussen de 2 en 9 maanden geleden Covid hebt doorgemaakt. 
  Ter plaatse kan men tevens bij iedereen steekproefsgewijs snel-tests afnemen vooraleer je mag doorreizen, naar de eilanden bvb. 
  Voor iedereen is er ook een verplicht in te vullen PLForm, minstens 24 u voor aankomst.
  Voor toegang tot de eilanden gelden dezelfde voorwaarden als voor de toegang tot het vasteland.
  - Musea en archeologische sites zijn open, campings en terrassen ook. Er is een mondmaskerplicht in binnenruimtes en op openbaar vervoer vanaf 3 jaar. 
  De toenemende besmettingen kunnen controle vereisen van je coronapas met bewijs van vaccinatie, bij toegang tot horeca, musea, en andere binnenruimtes. Een recente negatieve test voorleggen kan eveneens. Kinderen moeten er een zelftest afleggen.

Wat met de coronabeperkingen ter plekke?

De epidemie is een tijd lang de goede kant opgegaan en de coronamaatregelen ter plaatse zijn stapsgewijs steeds meer afgebouwd. Maar nu, met de doorbraak van de deltavariant en de stijgende besmettingscijfers in veel landen, worden hier en daar nieuwe concrete maatregelen genomen. In Portugal bvb heeft men de avondklok in 45 gemeenten opnieuw ingevoerd, Spanje beperkt of sluit bepaalde horeca-voorzieningen, en ook de coronapas wordt in sommige landen (Frankrijk, Italië, Oostenrijk, Nederland...) meer en meer gehanteerd als controle bij toegang tot horeca en binnenattracties.
Maar een deugddoende kampeervakantie zullen deze bijkomende maatregelen niet volledig kunnen verhinderen!